close

15:04
Емоційне вигорання педагога. Рекомендації щодо уникнення стресових станів

20 березня 2023 року Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Миколаївській області (далі – НМЦ ПТО у Миколаївській області) проведено онлайн-семінар для практичних психологів та соціальнх педагогів закладів професійної (професійно-технічної) освіти (далі – ЗП(ПТ)О) області на тему «Емоційне вигорання педагога. Рекомендації щодо уникнення стресових станів». Захід відбувся з використанням платформи Google Meet.

Робота педагогів пов’язана з великим нервово-психічним навантаженням, щоденно кидаючи нові виклики психологічного й організаційного характеру. Надмір контактів упродовж робочого дня, що супроводжується емоційними особливостями, перевантаженням та відсутність своєчасної емоційної розрядки сприяють виникненню і розвитку синдрому професійного вигорання.

Матвійчук Катерина Олександрівна, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області, спираючись на матеріали тренінгу «Емоційне вигоряння: будуємо резильєнтність та життєстійкість» (CEUME, EU4Skills, автор матеріалу Олена Берднікова, тренер-консультант, коуч ACC ICF, EQ Assessor&Profiler Assoсiate CBT Practitioner") та онлайн-курсу «Запобігання професійному вигоранню, управління стресом» (CEUME, EU4Skills, автор матеріалу Інна Бойко, тренерка, фасилітаторка, сертифікований консультант з управління за міжнародним стандартом ISO 20700), розповіла учасникам семінару про причини, симптоми та прояви емоційного вигорання педагога. Було виділено професійні фактори, що призводять до розвитку цього явища, та проаналізовано ступені професійного вигорання.

Мороз Руслана Анатоліївна, кандидат психологічних наук, психолог, травматерапевт, клінічний супервізор (в рамках проекту «Консультаційні послуги з питань психологічної підтримки» за підтримки МОН України та EU4Skills) охарактеризувала види стресу та стрес-фактори, окремо висвітливши один з найважливіших чинників у боротьбі зі стресом – емоційний інтелект. Під час практичної частини заходу Русланою Анатоліївною було проведено вправи на підвищення стресостійкості, попередження емоційного вигорання, самодопомога й відновлення у стресі. Надано рекомендації щодо уникнення стресових станів.

Учасники вебінару високо оцінили актуальність теми, змістовність та практичну цінність наданої інформації.

НМЦ ПТО у Миколаївській області дякує Мороз Руслані Анатоліївні за участь у вебінарі, надання матеріалів для використання у роботі працівникам психологічної служби закладів професійної (професійно-технічної) освіти області.

Катерина МАТВІЙЧУК, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області
Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 98 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0