close

20:51
Інформаційна гігієна як складова успішності сучасного педагога

Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Миколаївській області 18 листопада 2021 року проведене онлайн-засідання методичної секції викладачів предметів «Інформатика» та «Інформаційні технології» закладів професійної (професійно-технічної) освіти Миколаївської області з теми «Інформаційна гігієна як складова успішності сучасного педагога».

Присутні поділилися досвідом викладання уроків, ознайомили колег зі складовими інформаційної гігієни в освітньому процесі, основними шляхами ефективного споживання, фільтрування та перевірки інформації в медіа та соціальних мережах.

Про актуальність питань інформаційної безпеки, медіаграмотністі та інформаційної гігієни викладачів та здобувачів освіти ознайомила учасників секції Панченя Наталя Юріївна, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області. Усім присутнім було запропоновано взяти участь в інформаційній компанії «Місяць цифрової грамотності».

Грищенко Сергій Георгійович, методист та викладач Державного навчального закладу «Южноукраїнський професійний ліцей», у своїй доповіді «Вплив інформаційно-комунікативних технологій на фізичне та психічне здоров’я здобувачів освіти» зосередив увагу колег на вплив новітніх інформаційних технологій на фізичне та психічне здоров’я здобувачів освіти та заходи, які необхідно проводити щодо їх попередження. У практичній частині присутні розробили пам’ятки «Безпечне використання інформаційних технологій» та провели панельне обговорення.

Як розглядають тему безпеки здобувачів освіти під час роботи в Інтернеті на уроках «Інформатики», «Інформаційних технологій» та в позаурочній діяльності поділилася власним досвідом викладач Миколаївського професійного ліцею будівництва та сфери послуг Розмариця Ольга Олегівна. Викладач продемонструвала картки-завдання та інтерактивні вправи в онлайн сервісі LearningApps, що сприяють формуванню в учнів навичок безпечної роботи в мережі Інтернет. Учасники секції мали можливість попрацювати в цьому електронному застосунку та розгадати кросворд.

Про безпечне користування найпопулярнішим в Україні та в освітньому середовищі браузером Google розповіла Містюк Інна Пилипівна, викладач Кривоозерського професійного аграрного ліцею, а також, ознайомила учасників з основними типами ботів. Учасники секції закріпили отриману інформацію та надали свої відповіді у цифровому сервері «Mentimeter».

Варламова Катерина Степанівна, викладач предмета «Медіаграмотність» Вищого професійного училища № 21 м. Миколаєва, поділилися власним досвідом як сформувати медіаграмотність у здобувачів освіти, зупинилася на 5 основних правилах інформаційної гігієни та провела з учасниками секції фрагмент уроку-тренінгу «Як розпізнати фейк».

Як забезпечити безпечну та ефективну роботу освітнього закладу та як хмарний сервіс OneDrive дозволяє контролювати параметри безпеки, встановлені додатки, права користувача відповідно до певних правил безпеки, учасникам секції у своїй доповіді розказала Крилєвська Наталя Анатоліївна, викладач Вищого професійного училища № 21 м. Миколаєва.

Коваль Наталя В’ячеславівна, заступник директора з НМР Вищого професійного училища № 21 м. Миколаєва, ознайомила присутніх з цифровим освітнім середовищем Microsoft Office 365 та продемонструвала роботу електронного методичного кабінету закладу.

На загальне обговорення була надана проблемна ситуація: «Як викладачу захистити свій онлайн-урок від сторонніх осіб». Було надано пропозиції щодо цього питання та оформлено на Гугл дошці.

Наприкінці заходу учасників секції було ознайомлено з нововведеннями в нормативно правовому забезпеченні діяльності ЗП(ПТ)О за 2021 рік.

Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Миколаївській області вдячний усім спікерам за представлений досвід.

Панченя Наталя Юріївна, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області
Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 206 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0