close

11:51
Онлайн-засідання педпрацівників з професії «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів» та професій механічної обробки металу

25 лютого 2021 року Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Миколаївській області (далі – НМЦ ПТО у Миколаївській області) проведене онлайн-засідання методичного об’єднання викладачів та майстрів виробничого навчання закладів професійної (професійно-технічної) освіти області (далі – ЗП(ПТ)О), що здійснюють підготовку кваліфікованих робітників з професії «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів» та професій механічної обробки металу, з теми «Компетентнісний підхід до проведення уроків професійної підготовки як умова якісної підготовки сучасного конкурентоспроможного фахівця» (з використанням платформи Google Meet).

Мета засідання спрямована на вироблення позитивної мотивації педагогічних колективів щодо вивчення та впровадження технологій компетентнісного навчання, ознайомлення з досвідом реалізації зазначеного питання в ЗП(ПТ)О.

Засідання відкрила Ромашевська Ганна Анатоліївна, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області, яка забезпечила теоретичне підґрунтя теми засідання, акцентувала увагу на актуальності поняття компетентності майбутнього фахівця, так як саме цей індикатор дозволяє визначити його готовність до життя, подальшого особистісного і професійного розвитку, активної участі в житті суспільства. Ознайомила учасників з основними принципами компетентнісного підходу в освіті.

Фіньков Віктор Володимирович, Борцова Тетяна Анатоліївна, викладачі, та Булкін Анатолій Володимирович, майстер виробничого навчання Миколаївського професійного машинобудівного ліцею, поділилися досвідом використання інтерактивних технологій навчання на уроках предметів професійно-теоретичної підготовки та виробничого навчання. Звернули увагу на можливості вдосконалення комплексного методичного забезпечення уроку шляхом використання програмного забезпечення, а саме використовувати у своїй роботі можливості таких ресурсів як Viber, Google (Google Клас, Google Форми, Сайт Google), MyTest, Leaning Apps, Trello, охарактеризували їх можливості та недоліки. Навели приклади застосування віртуально-інтерактивної дошки «Padlet»: підготовка матеріалів уроку, збір інформації, опитування, перевірка виконаних домашніх завдань тощо.

Заступник директора з навчально-виробничої роботи ДНЗ «Южноукраїнський професійний ліцей» Юрій Ірина Вікторівна висвітлила досвід роботи методичної комісії з професії «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів». Вона зазначила, що розумне поєднання звичайних та інтерактивних візуальних форм організації освітнього процесу забезпечує нову якість передачі знань та засвоєння їх здобувачами освіти. Висловила думку, що невід’ємною частиною у підготовці кваліфікованого фахівця є співпраця закладу професійної (професійно-технічної) освіти з роботодавцями та розвиток соціального партнерства.

Методист ДНЗ «Баштанський професійний ліцей» Данілкіна Ольга Анатоліївна звернула увагу присутніх на ролі мультимедійних технологій у викладанні уроків професійної підготовки, які підсилюють у здобувачів освіти інтерес до навчання, підвищують якість засвоєння навчального матеріалу, активізують розумову й пізнавальну діяльність, актуалізують зорову й логічну пам'ять і, в цілому, дозволяють одержати фахівців, здатних до розв'язання професійних завдань із використанням сформованих знань, умінь, навичок у стандартних і нестандартних ситуаціях.

Досвідом роботи щодо використання сучасних ґаджетів та ресурсних можливостей програмного забезпечення при розробці й користуванні електронними методичними і навчальними матеріалами, спрямованими на якісний методичний супровід уроків у сучасних умовах, поділилися педагоги ДНЗ «Южноукраїнський професійний ліцей»: викладач Устинський Максим Миколайович та майстер виробничого навчання Некіфоров Олександр Олександрович, майстер виробничого навчання ДНЗ «Первомайський професійний промисловий ліцей» Волков Олександр Семенович, викладач філії Надбузького професійного аграрного ліцею Жуков Сергій Миколайович.

Дем’янчук Олександр Іванович, майстер виробничого навчання ДНЗ «Первомайський професійний аграрний ліцей», висвітлив питання організації проєктної діяльності учнів як засобу компетентнісно-спрямованого навчання при підготовці кваліфікованих робітників з професії «Верстатник широкого профілю».

Викладач професійно-теоретичної підготовки з професії «Верстатник широкого профілю» Миколаївського професійного машинобудівного ліцею Заноскіна Валентина Петрівна поділилася досвідом упровадження STEM-освіти, навчання учнів роботі на сучасному високотехнологічному обладнанні.

Педагогічним колективом Надбузького професійного аграрного ліцею було представлено до перегляду відеоролик: присутніх ознайомили з матеріально-технічною базою закладу з професії «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів», якість якої впливає на формування професійних компетентностей конкурентноспроможних кваліфікованих робітників.

НМЦ ПТО у Миколаївській області висловлює щиру подяку всім членам онлайн-засідання методичного об’єднання за професійний підхід до підготовки змісту матеріалів, презентованих під час засідання.

 

 

Ганна РОМАШЕВСЬКА, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області
Переглядів: 288 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0