close

11:39
Проведено чергове засідання навчально-методичної Ради при Навчально-методичному центрі професійно-технічної освіти у Миколаївській області

Координація науково та навчально-методичної роботи в Навчально-методичному центрі професійно-технічної освіти у Миколаївській області, прогнозування розвитку та оновлення змісту і форм організації навчально-виробничого процесу в закладах професійної (професійно-технічної) освіти регіону – пріоритетні завдання Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області (далі – НМЦ ПТО у Миколаївській області).

Саме з метою реалізації завдань НМЦ ПТО у Миколаївській області та пошуку оптимальних шляхів щодо удосконалення методичної роботи в закладах професійної (професійно-технічної) освіти (далі – ЗП(ПТ)О) області 28 грудня 2021 року відбулося чергове засідання навчально-методичної Ради при Навчально-методичному центрі професійно-технічної освіти у Миколаївській області (далі – Рада).

Засідання Ради відбулося в онлайн режимі з використанням можливостей платформи Google – за допомогою сервісу відеотелефонного зв'язку Google Meet.

Порядком денним засідання Ради було передбачено розгляд таких питань:

1. Про стан забезпечення, доступності та використання ІКТ у закладах професійної (професійно-технічної) освіти області, рівня цифрової грамотності педагогічних працівників (Державний навчальний заклад «Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну»).

2. Про стан функціонування й наповнення віртуальних методичних кабінетів закладів професійної (професійно-технічної) освіти області (за результатами моніторингу функціонування й наповнення віртуальних методичних кабінетів на основі інструментарію та критеріїв, визначених для здійснення аналізу); (виконання рішення НМР по питанню 2 порядку денного; протокол від 10.03.2021 № 2).

3. Про розгляд та затвердження плану роботи НМЦ ПТО у Миколаївській області на 2022 рік.

4. Про виконання рішень навчально-методичної Ради, ухвалених протягом 2021 року та попередніх років (у форматі довго-, середньо- та короткострокового періодів).

5. Про виконання річного плану підвищення кваліфікації методистів НМЦ ПТО у Миколаївській області у 2021 році.

6. Про розгляд орієнтовного річного плану підвищення кваліфікації методистів НМЦ ПТО у Миколаївській області на 2022 рік.

7. Інше

7.1. Про розгляд та визнання результатів навчання за програмами підвищення кваліфікації педагогічних працівників у суб'єктів освітньої діяльності, фізичних та юридичних осіб, що не мають ліцензії на підвищення кваліфікації або акредитованої освітньої програми, та результатів окремих видів діяльності методистів Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області як результатів підвищення кваліфікації (згідно з Порядком визнання результатів підвищення кваліфікації методистів Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області, затвердженого рішенням навчально-методичної Ради при Навчально-методичному центрі професійно-технічної освіти у Миколаївській області, протокол від 22.12.2020 № 3).

7.2. Про затвердження порядку денного чергового засідання навчально-методичної Ради (березень 2022 року).

До участі в засіданні долучилися члени Ради з числа працівників НМЦ ПТО у Миколаївській області та представників закладів професійної (професійно-технічної) освіти області, а саме:

• Шаповалова Н. В., директор НМЦ ПТО у Миколаївській області, голова Ради (онлайн режим);

• Савчук І. В., методист НМЦ ПТО у Миколаївській області, секретар Ради (онлайн режим);

члени Ради:

• Баранюк Т. О., методист Казанківського професійного аграрного ліцею (онлайн режим);

• Василін В. В., методист НМЦ ПТО у Миколаївській області (онлайн режим);

• Дячковська Л. К., методист НМЦ ПТО у Миколаївській області (відпустка).

• Коваль Н. В., заступник директора Вищого професійного училища № 21 м. Миколаєва з навчально-методичної роботи (онлайн режим);

• Куликова Т. О., методист НМЦ ПТО у Миколаївській області (онлайн режим);

• Лагутіна В. В., методист НМЦ ПТО у Миколаївській області (онлайн режим);

• Матвійчук К. О., методист НМЦ ПТО у Миколаївській області (онлайн режим);

• Мосієнко Т. С., заступник директора з навчально-методичної роботи Миколаївського професійного ліцею будівництва та сфери послуг (онлайн режим);

• Панченя Н. Ю., методист НМЦ ПТО у Миколаївській області (онлайн режим).

Попередньо з метою організованого та якісного проведення засідання Ради запрошено до участі доповідачів та співдоповідачів:

• з першого питання порядку денного представників державного навчального закладу «Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну» (онлайн режим).

З першого питання порядку денного з метою аналізу стану забезпечення, доступності та використання ІКТ у державному навчальному закладі «Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну», рівня цифрової грамотності педагогічних працівників заслухано:

• Богдан Валентину Іванівну, методиста державного навчального закладу «Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну»;

• Кравченко Людмилу Олександрівну, викладача державного навчального закладу «Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну».

За результатами самоаналізу та аналізу, здійсненого методистами НМЦ ПТО у Миколаївській області, прийнято колегіальне рішення членами Ради щодо визнання стану забезпечення, доступності та використання ІКТ, рівня цифрової грамотності педагогічних працівників державного навчального закладу «Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну» на належному рівні.

За результатами засідання Ради ухвалено рішення, вироблено пропозиції та рекомендації щодо удосконалення роботи з даних напрямків діяльності.

З другого питання порядку денного УХВАЛИЛИ:

1. Адміністрації, методичним службам ЗП(ПТ)О:

1.1 Обговорити результати моніторингу на інструктивно-методичних нарадах, підготувати пропозиції щодо активізації роботи методичних служб над удосконаленням сайтів ВМК.

1.2 Постійно працювати над оновленням змісту сайту, особливо в частині нормативно-правової документації.

1.3 Продовжити роботу над створенням нових сайтів ВМК, в т.ч на платформі Microsoft 365 А1.

2. Навчально-методичному центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області:

2.1 Провести повторний моніторинг функціонування й наповнення віртуальних методичних кабінетів ЗП(ПТ)О у червні 2022 року за такими показниками:

- структура ВМК (функціональність, системність, зручність інтерфейсу);

- зміст (наявність нормативних, правових, кадрових, навчальних та навчально-методичних ресурсів, медіатеки матеріалів з предметів загальноосвітньої та професійної підготовок, їх змістовність та практична значимість, інформативність щодо проведення дистанційного навчання, формування внутрішньої системи забезпечення якості освіти, зрозумілість та чіткість інформації, грамотність);

- вчасне реагування на зміни та оновлення наявних документів.

2.2 З метою створення умов для обміну досвідом через мережу Інтернет поширити електронні адреси віртуальних методичних кабінетів серед ЗП(ПТ)О області.

З третього питання порядку денного УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити план роботи Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області на 2022 рік та додатки до нього й надати (на паперовому та електронному носіях) до директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України на адресу: 01601, м. Київ, бульвар Т. Г. Шевченка, 16 (відправлено електронною поштою 24 грудня 2021 року) .

Термін: до 28 грудня 2021 року (остаточна версія)

Відповідальні виконавці:

Шаповалова Н.В., директор НМЦ ПТО у Миколаївській області

З четвертого питання порядку денного УХВАЛИЛИ:

1. Визнати роботу Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області та ЗП(ПТ)О області щодо виконання рішень навчально-методичної Ради за 2021 рік та попередніх років на достатньому рівні.

2. Тримати на контролі виконання рішень, ухвалених на засіданні навчально-методичної Ради при Навчально-методичному центрі професійно-технічної освіти у Миколаївській області, зокрема протягом попередніх років.

З п’ятого питання порядку денного УХВАЛИЛИ:

1. Визнати роботу НМЦ ПТО у Миколаївській області щодо виконання річного плану підвищення кваліфікації методистів Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області у 2021 році на достатньому рівні.

З шостого питання порядку денного УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити орієнтовний річний план підвищення кваліфікації методистів Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області на 2022 рік.

З сьомого питання порядку денного УХВАЛИЛИ:

(підпункт 6.1.):

1. Визнати результати навчання за програмами підвищення кваліфікації педагогічних працівників у суб'єктів освітньої діяльності, фізичних та юридичних осіб, що не мають ліцензії на підвищення кваліфікації або акредитованої освітньої програми, та результатів окремих видів діяльності методистів Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області як результатів підвищення кваліфікації, а саме:

• Савчук Ірина Вікторівна (21 година або 0,7 кредиту ЄКТС);

• Лагутіна Валентина Володимирівна (21 година або 0,7 кредиту ЄКТС);

• Савчук Ірина Вікторівна (8 годин);

• Лагутіна Валентина Володимирівна (8 годин);

• Панченя Наталя Юріївна (8 годин);

• Матвійчук Катерина Олександрівна (8 годин);

• Куликова Тетяна Олександрівна (8 годин).

2. Нарахувати фактичні години підвищення кваліфікації/кредити ЄКТС до сумарної кількості годин за програмами підвищення кваліфікації відповідно до Порядку підвищення кваліфікації.

(підпункт 6.2.):

Затвердити порядок денний чергового засідання навчально-методичної Ради (березень 2022 року), а саме:

1. Про проблеми методичного менеджменту та шляхи їх розв’язання у закладах професійної (професійно-технічної) освіти області (ДНЗ «Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну»).

2. Про результати моніторингу діяльності навчально-практичних центрів сучасної професійної (професійно-технічної) освіти, створених на базі закладів освіти.

3. Про результати та визнання підвищення кваліфікації методистів НМЦ ПТО у Миколаївській області на базі суб’єктів освітньої діяльності, що не мають ліцензії на підвищення кваліфікації.

4. Про тематику друкованих науково-, навчально-методичних матеріалів.

5. Інше

Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 192 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 5.0/1