close

21:20
Створення сучасного освітнього середовища – важливий чинник формування професійної компетентності майбутніх кваліфікованих робітників

Створення сучасного освітнього середовища – важливий чинник формування професійної компетентності майбутніх кваліфікованих робітників з професій легкої промисловості

Саме за цією темою 27 жовтня 2022року Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Миколаївській області (далі – НМЦ ПТО у Миколаївській області) проведено онлайн-засідання методичної секції викладачів та майстрів виробничого навчання з професій легкої промисловості закладів професійної (професійно-технічної) освіти (далі – ЗП(ПТ)О) області.

З метою реалізації завдань засідання методист НМЦ ПТО у Миколаївській області Лагутіна Валентина Володимирівна розкрила питання щодо особливостей організації освітнього середовища як фактору розвитку особистості педагогічного працівника і здобувача освіти. Акцентувала увагу учасників заходу на основній меті створення сучасного освітнього середовища – розвитку та формування у здобувачів освіти ключових і професійних компетентностей, необхідних для успішної життєдіяльності конкурентоспроможної і самодостатньої особистості, створення сучасної моделі успішного випускника закладу освіти. Ознайомила присутніх з алгоритмом дій щодо сприяння самореалізації кожного здобувача освіти.

Педагоги Вознесенського професійного аграрного ліцею – Бабаєва Ірина Вікторівна, заступник директора з навчально-виробничої роботи, та Григор'єва Тетяна Юріївна, викладач, майстер виробничого навчання,– поділилися досвідом роботи щодо підготовки робітничих кадрів з професії «Швачка» за дуальною формою навчання в умовах воєнного стану. Висвітлили робочі й позитивні моменти та проблеми, з якими зіткнулися у процесі співпраці з базовим підприємством – ПП «Вікторія 8», на території якого для навчання учнів ліцею створено та обладнано сучасним обладнанням окремий цех площею 368 м².

Керимова Катерина Леонідівна, викладач, майстер виробничого навчання ДНЗ «Первомайський професійний промисловий ліцей», поділилася досвідом створення сучасного освітнього середовища для формування професійної, соціальної та особистісної компетентностей при підготовці кваліфікованих робітників з професій «Швачка», «Кравець». Ознайомила учасників заходу з роботою навчально-практичного центру, який створено на базі ліцею.

З метою обміну досвідом, визначення ефективності та оцінювання професійної майстерності педагогів, що атестуються, заслухано творчі звіти таких педагогічних працівників ДНЗ «Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну»:

Белінської Олени Григорівни, викладача, з теми «Створення сучасного освітнього середовища для формування професійної та особистісної компетентностей при підготовці кваліфікованих робітників з професії «Кравець» (предмет «Основи конструювання одягу»);

Ємченко Наталії Олександрівни, викладача, за темою «Впровадження інформаційно-комунікативних технологій у процес професійно-теоретичної підготовки та особистісної компетенції при підготовці кваліфікованих робітників»;

Удовенко Лілії Вікторівни, майстра виробничого навчання, з теми «Ефективне використання інформаційно-комунікаційних технологій та інтерактивного навчання на уроках виробничого навчання при підготовці кваліфікованих робітників за професією «Кравець».

Психолого-педагогічний супровід заходу забезпечено шляхом залучення до роботи практичного психолога Професійно-технічного училища № 42 Мойсеєнко Оксани Вікторівни, яка надала поради педагогам щодо турботи про власне психологічне здоров'я в умовах воєнного стану.

Оцінно-рефлексивний показник якості проведеного заходу забезпечено шляхом реалізації сесії запитань та відповідей.

НМЦ ПТО у Миколаївській області висловлює щиру подяку всім виступаючим педагогам за професійний підхід до підготовки змісту матеріалів, презентованих під час засідання.
 

Валентина Лагутіна, методист НМЦ ПТО
у Миколаївській області
Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 103 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0