close

20:22
В online режимі за допомогою програми «Skype» проведено чергове засідання навчально-методичної Ради

Координація науково та навчально-методичної роботи в Навчально-методичному центрі професійно-технічної освіти у Миколаївській області, прогнозування розвитку та оновлення змісту і форм організації навчально-виробничого процесу в закладах професійної (професійно-технічної) освіти регіону – пріоритетні завдання Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області (далі – НМЦ ПТО у Миколаївській області).

Саме з метою реалізації завдань НМЦ ПТО у Миколаївській області та пошуку оптимальних шляхів щодо удосконалення методичної роботи в закладах професійної (професійно-технічної) освіти області 29 вересня 2020 року відбулося чергове засідання навчально-методичної Ради при Навчально-методичному центрі професійно-технічної освіти у Миколаївській області (далі – Рада).

Порядком денним засідання Ради було передбачено розгляд таких питань:

1. Про проблеми методичного менеджменту та шляхи їх розв’язання у закладах професійної (професійно-технічної) освіти (Професійно-технічне училище № 17 смт Братське).

2. Про стан здійснення профорієнтаційної роботи в закладах професійної (професійно-технічної) освіти області (Вище професійне училище № 21 м. Миколаєва, Новоодеський професійний аграрний ліцей, Миколаївський професійний ліцей).

3. Про стан діяльності психологічної служби закладів професійної (професійно-технічної) освіти області.

4. Про стан забезпечення якості освіти в закладах професійної (професійно-технічної) освіти області (за результатами зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році).

5. Про стан забезпечення, доступності та використання ІКТ у закладах професійної (професійно-технічної) освіти області (Новоодеський професійний аграрний ліцей).

6. Про тематику друкованих науково-, навчально-методичних матеріалів.

7. Інше.

З першого питання порядку денного слухали методиста Професійно-технічного училища № 17 смт Братське з метою окреслення шляхів реалізації змістової складової при здійсненні методичної роботи (методичного менеджменту) у ліцеї (в online режимі).

З першого питання порядку денного УХВАЛИЛИ:

1. Вважати методичну роботу у Професійно-технічному училищі № 17 смт Братське в частині забезпечення результативності якості освіти на рівні, що потребує доопрацювання в частині комплексного підходу до реалізації завдань.

З другого питання порядку денного слухали методиста НМЦ ПТО у Миколаївській області, члена Ради Ромашевську Ганну Анатоліївну з метою окреслення переумов щодо удосконалення методики проведення профорієнтаційної роботи в ЗП(ПТ)О області.

З реалізації напрямку роботи в частині здійснення профорієнтаційної роботи в закладах професійної (професійно-технічної) освіти області у якості співдоповідачів виступили заступник директора з навчально-виховної роботи Новоодеського професійного аграрного ліцею Крилов Денис Сергійович, Вищого професійного училища № 21 м. Миколаєва Бойко Євген Миколайович та Миколаївського професійного ліцею Коваленко Олена Вікторівна, яка розповіла про досвід проведення тренінгових занять з профорієнтаційної роботи з учнями закладів загальної середньої освіти.

З другого питання порядку денного УХВАЛИЛИ:

1. Вважати стан здійснення профорієнтаційної роботи у Вищому професійному училищі № 21 м. Миколаєва, Новоодеському професійному аграрному ліцеї та Миколаївському професійному ліцеї в частині забезпечення результативності даного напрямку роботи на належному рівні.

2. Рекомендувати керівникам ЗП(ПТ)О області забезпечити:

1) налагодження системної інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо позиціювання системи професійної (професійно-технічної) освіти та здійснення профорієнтаційної роботи (в тому числі, із залученням керівних кадрів, педагогічних працівників, здобувачів освіти та роботодавців-соціальних партнерів);

2) умови для використання сучасних форм і методів популяризації робітничих професій, професійної орієнтації учнівської молоді, незайнятого населення, психолого-педагогічний супровід удосконалення методики проведення профорієнтаційної роботи в ЗП(ПТ)О області (головна мета: підвищення престижності робітничої професії, розвиток життєвих компетенцій здобувачів освіти, сприяння розвитку державно-приватного партнерства; підвищення інформаційної та професійної компетентності педагогічних працівників ЗП(ПТ)О області з удосконалення та реалізації даного напрямку роботи).

3. НМЦ ПТО у Миколаївській області поширити досвід роботи Вищого професійного училища № 21 м. Миколаєва, Новоодеського професійного аграрного ліцею та Миколаївського професійного ліцею щодо використання сучасних форм і методів популяризації робітничих професій, професійної орієнтації учнівської молоді, незайнятого населення серед ЗП(ПТ)О області.

З третього питання порядку денного слухали директора НМЦ ПТО у Миколаївській області, голову Ради Шаповалову Н. В. щодо стану діяльності психологічної служби закладів професійної (професійно-технічної) освіти області.

З третього питання порядку денного УХВАЛИЛИ:

1. Вважати стан діяльності психологічної служби закладів професійної (професійно-технічної) освіти області в частині забезпечення результативності даного напрямку роботи на належному рівні.

2. Рекомендувати керівникам ЗП(ПТ)О області:

1) ввести розділ «Сторінка психолога» до меню сайту освітнього закладу (наприклад, для ведення рубрики «Поради психолога», «Як подолати стрес», «Як підготуватися до участі в ЗНО» та інше);

2) здійснити заходи щодо зайняття наявних вакансій працівників психологічної служби відповідно до штатного розпису;

3) забезпечити умови для соціального та інтелектуального розвитку здобувачів освіти, охорони психічного здоров’я, надання психологічної та соціально-педагогічної підтримки всім учасникам освітнього процесу відповідно до цілей та завдань системи освіти;

4) надати працівникам психологічної служби окремі робочі та навчальні приміщення (кабінети) для групової й індивідуальної роботи, забезпечити необхідними технічними засобами, канцелярським приладдям, навчально-методичними матеріалами тощо;

5) сприяти підвищенню кваліфікації працівників зазначеної категорії.

3. Рекомендувати працівникам психологічної служби ЗП(ПТО)О області:

1) широко використовувати у власній діяльності сучасні науково обґрунтовані методи і технології професійної діяльності;

2) постійно підвищувати професійну компетентність шляхом самоосвіти та участі у тренінгах, майстер-класах, семінарах та інших заходах;

3) популяризувати соціально-психологічні знання шляхом поширення власного досвіду організації та здійснення психологічного супроводу навчального процесу та позаурочної діяльності, надання кваліфікованої допомоги учасникам освітнього процесу.

З четвертого питання порядку денного слухали методиста НМЦ ПТО у Миколаївській області, члена Ради Дячковську Л. К. щодо стану забезпечення якості освіти в закладах професійної (професійно-технічної) освіти області (за результатами зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році) (в online режимі).

З четвертого питання порядку денного УХВАЛИЛИ:

1. Вважати стан забезпечення якості освіти в закладах професійної (професійно-технічної) освіти області на рівні, що потребує удосконалення.

З п’ятого питання порядку денного слухали методиста Новоодеського професійного аграрного ліцею Красовську Віру Леонідівну з метою аналізу стану забезпечення, доступності та використання ІКТ у ліцеї (в online режимі).

З п’ятого питання порядку денного УХВАЛИЛИ:

1. Вважати стан забезпечення, доступності та використання ІКТ у Новоодеському професійному аграрному ліцеї в частині забезпечення результативності даного напрямку роботи на належному рівні.

2. Рекомендувати керівникам ЗП(ПТ)О області:

1) продовжувати роботу щодо забезпечення закладу комп’ютерною технікою та швидкісним інтернетом, у тому числі, бібліотек і гуртожитків;

2) сприяти підвищенню кваліфікації педагогічних працівників щодо володіння ІКТ та використання їх в освітньому процесі.

3. НМЦ ПТО у Миколаївській області забезпечувати організаційно-методичний і консультативний супровід підвищення інформаційної та цифрової компетентності педагогічних працівників ЗП(ПТ)О області через регіональні майстер-класи, вебінари.

З шостого питання порядку денного УХВАЛИЛИ:

1. Посилити роботу методичних служб закладів професійної (професійно-технічної) освіти області з напрямку підготовки матеріалів викладачів та майстрів виробничого навчання, які надаються для публікації в обласному інформаційно-методичному журналі «Професіонал» (відповідно до вимог НМЦ ПТО у Миколаївській області).

З сьомого питання порядку денного УХВАЛИЛИ:

1. Посилити роботу методичних служб закладів професійної (професійно-технічної) освіти області з напрямку підготовки матеріалів викладачів та майстрів виробничого навчання, які будуть розміщені на Всеукраїнському методичному порталі професійної освіти.

Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 205 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 1.0/1