close

20:02
Відбулося засідання методичної секції педагогічних працівників з професій легкої промисловості

28 жовтня 2021 року Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Миколаївській області (далі – НМЦ ПТО у Миколаївській області) в режимі онлайн проведено засідання обласної методичної секції педагогічних працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти (далі – ЗП(ПТ)О), які здійснюють підготовку кваліфікованих робітників з професій легкої промисловості з теми «Комплексний підхід до формування професійної компетентності і мобільності майбутніх фахівців легкої промисловості».

Засідання відкрила Лагутіна Валентина Володимирівна, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області та розкрила питання щодо особливості формування професійної компетентності і мобільності при підготовці майбутніх фахівців легкої промисловості. Акцентувала увагу учасників на вивчення сучасного стану підготовки кваліфікованих робітників та формування професійної компетентності і мобільності майбутніх фахівців для легкої промисловості в закладах професійної (професійно-технічної) освіти. Зупинилася на сучасних тенденціях оцінювання ефективності освіти та етапах становлення компетентнісного підходу в освіті.

У роботі засідання взяли участь представники Миколаївської філії Київського національного університету культури і мистецтв: Жидких Олена Борисівна, старший викладач, інженер-технолог та проєктувальник-практик одягу та Тригуб Олена Леонідівна, старший викладач, аспірант, член Національної спілки художників України, лауреат премії молодих вчених Миколаївської області (2014 рік). Педагоги розкрили суть «Етнодизайну» та його реалізацію в сучасному проєктуванні одягу та індустрії моди. Звернули увагу учасників заходу щодо ґрунтовності розкриття теми, яка дає досить цікавий матеріал для переосмислення принципів формування етностилю в сучасній індустрії моди, збагачує традиційний погляд на етнокультуру зовсім новою, суто науковою інформацією. Було презентовано колекції одягу з етнічними мотивами (творчі проєкти студентів кафедри дизайну спеціалізації “Дизайн одягу та аксесуарів” ВП “МФ КНУКіМ”): «Гармонія», «Квітка-душа», «Самчиківка», «Стрімка мальва»; костюми: «На виданні», «Берегиня», «Карпатські зорі» та інші.

З метою обміну досвідом, визначення ефективності та оцінювання професійної майстерності педагогів, що атестуються, заслухано їх творчі звіти (Кравченко Людмила Олександрівна, викладач, майстер виробничого навчання державного навчального закладу «Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну» та Мазуренко Світлана Леонідівна, майстер виробничого навчання державного навчального закладу «Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну»). Учасникам заходу було презентовано електронну систематизацію матеріалів комплексно методичного забезпечення з професії «Кравець» для здійснення професійно-теоретичної та професійно-практичної підготовки за дистанційною формою навчання.

Григор′єва Тетяна Юріївна, викладач Вознесенського професійного аграрного ліцею презентувала власний досвід роботи щодо використання творчих робіт здобувачів освіти виконаних на основі матеріалів розроблених під час виробничої практики для уроків професійно-теоретичної підготовки. Тетяна Юріївна надала приклад розробок уроків з предмета «Технологія виготовлення виробів».

З метою підкріплення теоретичного підґрунтя практичною складовою майстри виробничого навчання Вознесенського професійного аграрного ліцею поділилися досвідом роботи відповідно: «Використання інформаційно-комунікативних технологій для проведення уроків виробничого навчання за дистанційною формою навчання» (Гринник Тетяна Іванівна) та «Виконання операцій найпростішої складності з обробки зрізів деталей та вузлів постільної білизни» (Зінкевич Катерина Михайлівна).

Лагутіна Валентина Володимирівна, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області, висвітлила практичну складову реалізації оцінно-рефлексивного аспекту діяльності учасників освітнього процесу як показника якості освіти вцілому. Проаналізувала результати підготовки кваліфікованих робітників, зупинилася на необхідності визначення та обґрунтування причин виникнення «слабкої» ланки та проблем; надала рекомендації щодо запровадження основних заходів внесення механізму корекції та очікуваного результату з метою забезпечення ефективного інформаційного відображення стану навчання у закладі, аналітичного узагальнення результатів, планування та прогнозування розвитку освітнього закладу; окреслила мету, очікуваний результат опитування випускників ЗП(ПТ)О 2020 (за результатами моніторингів навчальних досягнень здобувачів освіти ЗП(ПТ)О області з професій легкої промисловості (2018-2020 р.р),, володіння ІКТ педагогічними працівниками та результатами опитування випускників ЗП(ПТ)О 2020 року зазначених професій).

Обговорено нормативні документи Міністерства освіти і науки України та методичні рекомендації НМЦ ПТО у Миколаївській області щодо організації освітнього процесу.

НМЦ ПТО у Миколаївській області висловлює щиру подяку всім виступаючим педагогам за професійний підхід до підготовки змісту матеріалів, презентованих під час засідання.

Валентина Лагутіна, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області
Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 149 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0