close

20:32
Досвідом організації національно-патріотичного виховання ділилися заступники директорів ЗП(ПТ)О

30 березня 2023 року Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Миколаївській області проведено онлайн семінар заступників директорів закладів професійної (професійно-технічної) освіти (далі – ЗП(ПТ)О) області з навчально-виховної роботи за темою «Реалізація завдань національно-патріотичного виховання в закладах професійної (професійно-технічної) освіти».

Захід відкрила Шаповалова Наталія Віталіївна, директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області, яка акцентувала увагу на одному з пріоритетних завдань ЗП(ПТ)О на сучасному етапі – це виховання самодостатнього громадянина – патріота України засобами національно-патріотичного виховання.

Богданова Алла Миколаївна, заступник директора Маринівського професійного аграрного ліцею з навчально-виховної роботи, поділилася досвідом роботи щодо шляхів реалізації завдань національно-патріотичного виховання в закладі освіти як дієвого засобу становлення сучасного українця. Доповідач розповіла про заходи, що проводяться педагогами в урочний та позаурочний час. Серед них бесіди, виховні години, уроки-мужності, на які запрошуються учасники АТО, учасники бойових дій в Афганістані, лінійки-реквієми, години пам’яті, конкурси малюнків, відзначення знаменних дат, участь у різноманітних конкурсах, змаганнях, ознайомлення з історією рідного краю, звичаями та традиціями українського народу, видатними людьми України. Учні ліцею активно залучаються до волонтерської роботи.

Алла Миколаївна зазначила, що важливим осередком патріотичного виховання є бібліотека. Презентації книг, вікторини, бібліотечні години, тематичні викладки та викладки літератури ‒ це ще не повний перелік роботи, яка здійснюється бібліотекаром закладу.

Заступник директора Миколаївського професійного машинобудівного ліцею з навчально-виховної роботи Ярощук І. Л. поділилася досвідом роботи щодо шляхів реалізації завдань військово-патріотичного виховання в закладі освіти як дієвого засобу формування свідомого та самовідданого захисника Батьківщини. Педагог зосередила увагу присутніх на заходах, які вподобала сучасна учнівська молодь, а саме: челенджах, флешмобах, квестах, козацьких розвагах, що проводяться із залученням працівників прикордонної служби, екскурсіях до військових частин, відвідуванні музеїв. До речі, в ліцеї створені й функціонують два музеї бойової слави.

Ірина Леонідівна презентувала you-tube канал закладу, який використовується для поширення інформації із зазначеного напряму, зокрема й створених роликів про здобувачів освіти – випускників ліцею, які віддали життя за свободу і волю українського народу.

Стебловська Аліна Леонідівна, заступник директора державного навчального закладу «Южноукраїнський професійний ліцей» з навчально-виховної роботи, зупинилася на ролі громадянсько-патріотичного виховання. У закладі організовуються й проводяться заходи щодо запобігання і протидії домашньому насильству та торгівлі людьми, боротьби з ВІЛ/СНІДом; відзначення Дня Гідності та Свободи, Дня Соборності України, Дня української писемності та мови, Міжнародного дня памʼяті жертв Голокосту, Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, Міжнародного дня волонтера та інших.

З метою вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні, воїнів, які загинули в зоні АТО, і тих, хто віддав своє життя, захищаючи Україну від російських загарбників (серед загиблих є і випускники закладу), в ліцеї було проведено онлайн-лінійку «Пам’ятаємо Героїв України» та створено відео до річниці війни в Україні, яке переглянули учасники заходу.

Тулейбич Т. В., заступник директора Миколаївського професійного промислового ліцею з навчально-виховної роботи, поділилася досвідом роботи педагогів щодо шляхів реалізації завдань національно-патріотичного виховання в закладі освіти саме під час проведення уроків теоретичного навчання. Тетяна Володимирівна зазначила, що головним завданням викладача, майстра виробничого навчання є організація урочної діяльності таким чином, щоб національно-патріотичне виховання наскрізну пронизувало весь освітній процес, органічно поєднуючи національне, громадянське, моральне, духовне, екологічне. Заступник директора ознайомила присутніх із методами, формами навчальної діяльності та засобами, що використовують її колеги на уроках для реалізації виховної мети.

Присутніми обговорені певні положення Законів України, постанов Кабінету Міністрів України, інші чинні нормативні акти та рекомендації Міністерства освіти і науки України.

Оцінно-рефлексивний показник якості проведеного заходу забезпечено шляхом реалізації сесії запитань і відповідей.

Учасники онлайн семінару відзначили цінність отриманої інформації. Щиро подякували всім спікерам за цікавий та корисний досвід.

Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 80 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 5.0/1