close

09:30
Формуємо професійну компетентність викладачів та майстрів виробничого навчання з професій легкої промисловості

24 жовтня 2023 року Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Миколаївській області проведене онлайн-засідання обласної методичної секції викладачів та майстрів виробничого навчання з професій легкої промисловості закладів професійної (професійно-технічної) освіти (далі – ЗП(ПТ)О) області за темою «Формування професійних компетентностей здобувачів освіти шляхом ефективного впровадження в освітній процес сучасних педагогічних та виробничих новацій» (з використанням сервісу відеотелефонного зв’язку Google Meet).

З метою реалізації завдань засідання було розкрито питання щодо особливостей формування професійних компетентностей здобувачів освіти шляхом ефективного впровадження в освітній процес сучасних педагогічних та виробничих новацій. Акцентовано на необхідності урізноманітнення інтерактивних методів та форм проведення занять, відповідній гнучкості та професійній мобільності, педагогічних новаціях, використанні інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому процесі.

Табунщик Тетяна Сергіївна, заступник директора з навчально-виробничої роботи Вознесенського професійного аграрного ліцею, ознайомила присутніх із педагогічними та виробничими новаціями, які заклад використовує в освітньому процесі. Зупинилася на питаннях удосконалення майстерності педагогічного колективу, використання активних методів навчання, технології розвиваючого навчання, створення і впровадження інформаційно-комунікаційного забезпечення, професійної орієнтації та працевлаштування учнів з урахуванням реальних потреб економіки у фахівцях певного профілю та рівні підготовки, реалізації дуальної освіти.

Педагоги ознайомилися з досвідом роботи майстрів виробничого навчання Вознесенського професійного аграрного ліцею Гринник Тетяни Іванівни та Боговика Сергія В'ячеславовича. Переглянули відеофрагменти уроків виробничого навчання з тем «Обробка прорізної кишені в рамку за технологіями базового підприємства «Вікторія-8» та «Пошиття панами польової».

До відома присутніх було доведено результати моніторингу діяльності навчально-практичних центрів (далі – НПЦ) закладів професійної (професійно-технічної) освіти з професій легкої промисловості за 2022 рік. Зосереджено увагу учасників на результатах роботи НПЦ державного навчального закладу «Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну» та державного навчального закладу «Первомайський професійний промисловий ліцей».

Головну мету діяльності та завдання НПЦ ДНЗ «Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну» окреслила викладач Кравченко Людмила Олександрівна. Вона поділилася досвідом використання високотехнологічного сучасного виробничого устаткування в освітньому процесі на базі НПЦ.

Досвідом роботи НПЦ ДНЗ «Первомайський професійний промисловий ліцей» щодо упровадження прогресивних технологій швейної галузі в підготовку кваліфікованих робітничих кадрів, проведення системного моніторингу напрямків індустрії моди з метою створення сучасних моделей одягу, здійснення співпраці з роботодавцями поділилася Прокопчук Оксана Іванівна, майстер виробничого навчання.

Учасники обговорили шляхи впровадження Державного освітнього стандарту з професії «Кравець», окреслили дії щодо оновлення комплексно-методичного забезпечення професії, відпрацювання змісту навчальних програм предметів професійно-теоретичної та професійно-практичної підготовки.

НМЦ ПТО у Миколаївській області оголошує щиру подяку всім спікерам за професійний підхід до підготовки змісту матеріалів, презентованих під час засідання.

Разом до Перемоги! Усе буде Україна!

 

Валентина Лагутіна, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області
Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 37 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0