close

12:29
Обмінювались досвідом працівники психологічної служби

Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Миколаївській області (далі – НМЦ ПТО у Миколаївській області) 28 березня 2024 року проведено вебінар «Психологічна просвіта здобувачів освіти як складова превентивної діяльності працівника психологічної служби ЗП(ПТ)О».

Пріоритетним завданням закладів освіти є збереження і зміцнення психічного здоров’я всіх учасників освітнього процесу. І в цьому неабияку роль відіграє саме просвітницький напрям діяльності працівника психологічної служби ЗП(ПТ)О. За результатами аналізу запитів учасників освітнього процесу до працівників психологічної служби виокремлено основні напрями проблемних питань, а саме: психологічний та соціально-педагогічний супровід дітей із сімей учасників бойових дій та дітей із сімей, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), допомога дітям та сім’ям, які постраждали у військових конфліктах, допомога ветеранам і членам їхніх родин, самовдосконалення, розвиток власних здібностей і компетенцій, професійне самовизначення, психологічний супровід дітей з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивної освіти, профілактика різних видів залежності, профілактика шкідливих звичок, формування культури здорового способу життя, домашнє насильство, булінг/кібербулінг, дитяча злочинність, торгівля людьми, суїцидальні нахили дітей.

Результатом психологічної просвіти є формування психологічної компетентності та підвищення психологічної культури учасників освітнього процесу, своїм досвідом з цього питання ділилась Ірина Кургацька, практичний психолог Березнегуватського професійного ліцею.

Учасники заходу обговорювали важливість національно-патріотичного виховання – запоруки розвитку активної життєвої позиції, що наскрізною лінією проходить у різних видах та формах діяльності в освітньому процесі. Як саме це реалізовано на практиці, розказувала Світлана Бондар, практичний психолог Миколаївського професійного промислового ліцею.

Психологічна просвіта з питань профілактики проблем булінгу, кібербулінгу та його наслідків у закладі освіти – наступне питання для обговорення, яке окреслила Лілія Баланчук, практичний психолог Вознесенського професійного аграрного ліцею.

Учасники обласного заходу активно обговорювали питання, пов’язані з психологічним супроводом дітей з особливими освітніми потребами та ділились досвідом.

Присутні ознайомились із нововведеннями в нормативно-правовому забезпеченні діяльності ЗП(ПТ)О та актуальними пропозиціями підвищення кваліфікації (Лист МОІППО від 21.03.2024 № 331/15-03 "Про проведення онлайн-семінарів", лист ДНУ "Інститут модернізації змісту освіти" № 21/08-427 від 12.03.2024 «Про курс підвищення кваліфікації з психосоціальної підтримки»).

Учасники заходу високо оцінили представлений досвід та дякують за корисну та цікаву інформацію.

Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 37 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0