close

08:34
Організація роботи з превентивного виховання в закладах професійної (професійно-технічної) освіти. Сучасні підходи до вирішення проблем
Відбувся обласний онлайн-семінар заступників директорів закладів професійної (професійно-технічної) освіти області з навчально-виховної роботи «Організація роботи з превентивного виховання в закладах професійної (професійно-технічної) освіти. Сучасні підходи до вирішення проблем»

Превентивне виховання у закладі освіти – це система підготовчих та профілактичних дій педагогів, спрямованих на запобігання формуванню у молоді негативних звичок, рис характеру, проявів асоціальної поведінки підлітків. Його сутність полягає у запобіганні аморальній поведінці здобувачів освіти, формування почуття соціальної відповідальності підлітків за свою поведінку, що сприяє глибокому усвідомленню не лише своїх прав, а й обов’язків, сформування імунітету до негативних впливів соціального оточення.

Сьогоднішні реалії вимагають оптимізації роботи з превентивного виховання, що спрямоване на забезпечення комплексного впливу на фізичний, психічний, соціальний і духовний розвиток здобувача освіти, сприяння формуванню здорового способу життя, навичок просоціальної поведінки, підвищення ефективності профілактики асоціальних проявів у поведінці учнівської молоді.

Обговорення проблеми превентивного виховання здобувачів освіти у нових реаліях соціуму зайняло центральне місце в роботі обласного онлайн-семінару заступників директорів закладів професійної (професійно-технічної) освіти області з навчально-виховної роботи Миколаївщини, який пройшов 22 квітня 2021 року. Зустріч було організовано Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Миколаївській області з використанням платформи Google Meet. До онлайн-зв`язку приєдналися 29 учасників.

Семінар відкрила Ромашевська Ганна Анатоліївна, методист Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області, яка звернула увагу на особливості організації освітнього процесу заступниками директорів з навчально-виховної роботи закладів професійної (професійно-технічної) освіти області в умовах формування життєво компетентної особистості.

Тулейбич Тетяна Володимирівна, заступник директора з навчально-виховної роботи Миколаївського професійного промислового ліцею, ознайомила з організацією та активізацією творчого потенціалу педагогів у підборі форм і методів профілактичної роботи при формуванні превентивного виховного середовища, а також здійсненню виховання у підлітків високих моральних рис, які є головним чинником вибору способів поведінки, забезпечення подолання шкідливих звичок і навичок, що сформувалися внаслідок помилок і недоліків виховання. Презентувала власний досвід з організації роботи у даному напрямку.

19 січня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)». Тетяна Володимирівна зупинила увагу на профілактику виникнення та подолання проявів булінгу та мобінгу в учнівському середовищі. Запропонувала перегляд відеороліка «Скажемо булінгу - «Ні!»

У розрізі сьогодення був актуальним виступ Пауль Лілії Григорівни, соціального педагога Миколаївського професійного промислового ліцею, з презентацією «Соціалізація і кіберсоціалізація підлітків як соціально-педагогічне явище».

Освіта протягом життя стала необхідністю для фахівців багатьох сфер, а для освітян – особливо. І просто «знати свою роботу» — недостатньо, важливо бути сприйнятливим до нових віянь, гнучким у роботи, впроваджувати різні форми спілкування і бути стійкими до вигорання. Стратегії взаємодії у спілкуванні учасників виховного процесу та застосування діагностики у превентивній роботі з учнівською молоддю показала практичний психолог Миколаївського професійного промислового ліцею Бондар Світлана Анатоліївна.

Стрімкий розвиток сучасного життя висуває перед освітою принципово нові завдання, оскільки колишня парадигма, що відбивала сутність та інтереси суспільства, поступово та дуже стрімко замінюється методологією інформаційного суспільства.

Лемещенко Тетяна Валеріївна, заступник директора з навчально-виховної роботи Вищого професійного училища суднобудування м. Миколаєва, сумісно з практичним психологом Якубовською Іриною Анатоліївною звернули увагу присутніх на співпрацю з громадськими організаціями щодо проведення профілактичних і просвітницьких заходів з пропаганди здорового способу життя. Ознайомили учасників семінару не тільки з особистою роботою, а й показали презентацію з дослідженнями ESPAD щодо наркотичної та алкогольної ситуації в Україні за 2019 рік.

Освіта потребує інноваційних підходів до вирішення питання збереження та зміцнення здоров’я громади, особливо учнівської. Тому, перед педагогами, психологами, науковцями, практиками стоїть завдання розробки таких педагогічних технологій, які спрямовані на формування особистісних установок на здоровий спосіб життя, усвідомлення підлітком цінностей здоров’я та вироблення позитивної моделі поведінки.

Продемонстровані заходи пройшли на високому емоційно-психологічному рівні й отримали високу оцінку присутніх.

Завершився семінар підведенням підсумків та прийняттям рішень щодо вдосконалення виховної роботи у ЗП(ПТ)О області.

Проведений захід сприяв підвищенню методичної і управлінської компетенції та усвідомленню учасниками семінару себе й власної професійної діяльності, як шляху до особистісного й професійного зростання.

Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 204 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0