close

21:04
Організація роботи методичної комісії закладів освіти з використанням технологій дистанційного та змішаного навчання в умовах карантину

26 листопада 2020 року Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Миколаївській області (далі – НМЦ ПТО у Миколаївській області) проведено онлайн-засідання методичної секції голів методичних комісій закладів професійної (професійно-технічної) освіти області, що здійснюють підготовку робітничих кадрів з професій сільськогосподарського профілю, легкої промисловості та сфери послуг, за темою «Сучасний підхід до організації освітнього процесу в закладах професійної (професійно-технічної) освіти відповідно до вимог сучасних стандартів професійної (професійно-технічної) освіти з використанням технологій дистанційного та змішаного навчання в умовах карантину».

З метою реалізації завдань засідання Лагутіна Валентина Володимирівна, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області, ознайомила учасників з основними напрямками роботи методичної комісії при організації освітнього процесу в закладах освіти відповідно до вимог сучасних стандартів професійної (професійно-технічної) освіти з професій з використанням технологій дистанційного та змішаного навчання. Розкрила питання щодо професійної компетентності та підвищення фахової майстерності педагогів. Акцентувала увагу присутніх на вивченні та впровадженні передового педагогічного досвіду в умовах карантину; наголосила на необхідності раціонального й оперативного використання інноваційних форм і методів навчання; зазначила, що першочерговим завданням закладів професійної (професійно-технічної) освіти є підвищення цифрової грамотності педагогічних працівників та підтримка творчого підходу до організації освітнього процесу.

Усик Юрій Анатолійович, заступник директора з навчально-виробничої роботи, та Матяш Ілля Валерійович, викладач Єланецького професійного аграрного ліцею, презентували досвід роботи закладу в період карантину, ознайомили учасників з плануванням роботи методичної комісії з урахуванням вимог сучасних стандартів професійної (професійно-технічної) освіти та сьогодення. Ознайомили колег із результатами проробленої членами методичної комісії роботи щодо вивчення стану викладання предметів, виробничого навчання, якості знань, умінь і навичок з використанням технологій дистанційного та змішаного навчання в умовах карантину.

Юрій Анатолійович презентував сайт ліцею, продемонстрував шляхи систематичного інформування учасників освітнього процесу про діяльність закладу, створення умов для мережевої взаємодії всіх учасників освітнього процесу: педагогів, учнів, батьків.

Ілля Валерійович ознайомив присутніх з новим електронним комплексно-методичним забезпеченням зокрема з предметів «Слюсарна справа», «Агротехнологія» та виробничого навчання (розділ «Слюсарна справа»).

Лагутіна Валентина Володимирівна, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області, презентувала результати моніторингів навчальних досягнень здобувачів освіти ЗП(ПТ)О області з професій сільськогосподарського профілю, легкої промисловості та сфери послуг та володіння ІКТ педагогічними працівниками зазначених професій. Акцентувала увагу педпрацівників на необхідності дотримання алгоритму проведення моніторингу; проаналізувала результати за напрямками підготовки кваліфікованих робітників, зупинилася на необхідності визначення та обґрунтування причин виникнення «слабкої» ланки та проблем; надала рекомендації щодо запровадження основних заходів внесення механізму корекції та очікуваного результату з метою забезпечення ефективного інформаційного відображення стану навчання у закладі, аналітичного узагальнення результатів, планування та прогнозування розвитку освітнього закладу.

Бабаєва Ірина Вікторівна, заступник директора Вознесенського професійного аграрного ліцею з навчально-виробничої роботи, висвітлила питання щодо стану забезпечення якості професійної підготовки у Вознесенському професійному аграрному ліцеї (за результатами проведеного моніторингу якості підготовки кваліфікованих робітників з професії Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва). Ознайомила учасників заходу із застосуванням моніторингових процедур при вивченні стану викладання навчальних предметів.

Манжола Оксана Володимирівна, викладач Вищого професійного училища № 21 м. Миколаєва, прокоментувала зміни в українському правописі, внесені Українською національною комісією з питань правопису, та ознайомила педагогів з новими правилами.

З метою реалізації зворотного зв’язку проведено рефлексію – висновки стали підставою для оцінювання результативності проведеного заходу та є інструментарієм для визначення пріоритетних напрямків діяльності, планування подальшої роботи секції.

Учасники заходу відзначили цінність та актуальність отриманої інформації, висловили бажання частіше зустрічатися й спілкуватися з приводу питань, що виникають, разом знаходити шляхи їх вирішення, ділитися досвідом.

НМЦ ПТО у Миколаївській області вдячний усім виступаючим за представлений досвід.

Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 266 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0