close

10:53
Основний принцип бібліотек – працювати більше з людьми, ніж з книгами

Сучасна бібліотечна інновація відбувається не тільки в сфері комп’ютерних технологій, вона зумовила стрімкі процеси перетворень усіх напрямків бібліотечної роботи. Місія бібліотек набула нового змісту, що потребує нових практичних форм його втілення. Саме тому про фактор трансформації комунікативного простору бібліотеки йшлося на засіданні обласної методичної секції бібліотекарів закладів професійної (професійно-технічної) освіти Миколаївської області 06 листопада 2019 року на базі Державного навчального закладу «Южноукраїнський професійний ліцей». Учасників засідання тепло привітали методисти навчального закладу Грищенко Сергій Георгійович та Савченко Світлана Іванівна і презентували відеоролик про будні і свята професійного ліцею. Бібліотекар закладу Фоменко Надія Василівна ознайомила всіх з книжковим фондом і масовою роботою, що активно проводиться бібліотекою. Голова методичної секції, бібліотекар Державного навчального закладу «Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну» Каніщева Ірина Олексіівна розповіла про трансформацію професійної свідомості бібліотекаря: сучасна бібліотека – сучасний бібліотекар. Оскільки пошук нових підходів до бібліотечної діяльності, потреба в аналізі того, що відбувається, необхідність у формуванні нової професійної свідомості бібліотекаря ХХІ сторіччя орієнтує нас на новий зміст бібліотечної діяльності на сучасному етапі, а це, в свою чергу, передбачає формування інтелектуально-інформаційної культури спеціалістів у системі безперервної індивідуальної та групової освіти.

Про підготовку бібліотеки закладу освіти до навчального року розповіла присутнім методист Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області Михайлюк Тамара Олексіївна. Вона підкреслила, що бібліотека закладу освіти – місце традицій і простір інновацій. Так, бібліотека змінюється, але міцний фундамент – обов’язковий. Тож, згадаймо і про нормативні документи, і дотримання вимог до приміщення, пожежної безпеки; грамотну роботу бібліотекаря.

Досвідом роботи поділилися також:

-Саприкіна Юлія Володимирівна (бібліотекар Миколаївського професійного машинобудівного ліцею) з теми «Нові тенденції організації простору бібліотеки ЗП(ПТ)О;

-Пігузова Тетяна Іванівна (бібліотекар Миколаївського професійного ліцею будівництва і сфери послуг) з теми «Використання принципу зонування в бібліотеці: створення зон ділового читання, релаксації, букросингу, здоров’я, краєзнавчої роботи тощо.

Давній друг і колега бібліотекарів, завідуючий відділом соціально-культурної роботи з молоддю обласної бібліотеки для юнацтва Алієв Андрій Расімович надіслав свої привітання і повідомлення про участь у 12 Форумі молодих бібліотекарів Польщі 12-13 вересня 2019 року у місті Познань. Він ознайомив присутніх зі структурними особливостями побудови польських бібліотек.

Також надіслала повідомлення-консультацію бібліотекар Казанківського професійного аграрного ліцею Воляницька Тетяна Іванівна з теми «Хмарні технології в роботі бібліотеки закладу професійної (професійно-технічної) освіти. Заповнення оnline таблиць».

Підводячи підсумок роботи засідання, його учасники зазначили: фахівці бібліотек прекрасно усвідомлюють: серед сучасних інформаційних засобів перше місце належить Інтернету. Але найважливішим є живе людське спілкування. І це є пріоритетом виховної роботи. Отже, вкотре розуміємо: лише творча праця з конкретним змістом та усвідомленням своєї ролі в процесі трансформації є запорукою вагомих результатів. А адміністрації і колективу Державного навчального закладу «Южноукраїнський професійний ліцей» щиро дякуємо за комфортні умови роботи і спілкування.

Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 426 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0