close

21:41
Про роль психологічної служби у вирішенні проблем підліткової сексуальності

20 квітня 2021 року Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Миколаївській області (далі – НМЦ ПТО у Миколаївській області), за сприяння навчально-методичної лабораторії практичної психології, соціальної роботи та інклюзивного навчання Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (далі – МОІППО) у рамках обласного фестивалю інноваційних методів роботи працівників психологічної служби закладів освіти «Палітра успіху» здійснив організаційно-методичний супровід майстер-класу «Психологічна служба закладів професійної (професійно-технічної) освіти» з питань вирішення проблем підліткової сексуальності та ролі психологічної служби закладів професійної (професійно-технічної) освіти (далі – ЗП(ПТ)О) у цьому процесі.

Матвійчук Катерина Олександрівна, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області, представила діяльність працівників психологічної служби ЗП(ПТ)О за напрямками роботи, у тому числі просвітницьку програму «Від мрії до реальності» (2016 р., за авторством творчої групи практичних психологів та соціальних педагогів ЗП(ПТ)О) та програму з проведення профорієнтаційної роботи у закладах загальної середньої освіти серед учнів 8-11 класів «Твій професійний вибір» (2020 р., за авторством Рожко Г.В. та Дідик О.С.)

Вирішення проблем підліткової сексуальності є досить гострою темою, бо жоден із напрямів виховання дитини, підлітка не зазнає настільки відчутного табуювання своїх аспектів, як статеве виховання. Рожко Ганна Володимирівна, практичний психолог ДНЗ «Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну» у рамках теми «Особливості психологічного консультування учасників освітнього процесу в ЗП(ПТ)О з питань СОГІ та гендерної рівності» надала визначення терміну «психологічне консультування», запропонувала присутнім виконати інтерактивні вправи, озвучила етапи формування СОГІ. Ганна Володимирівна поширила посилання на словник коректної термінології з озвученої теми та нагадала правила роботи психолога з підлітками зазначеної категорії.

Питання виявлення, надання допомоги та профілактики сексуального насильства підлітків розглянула Дідик Ольга Савеліївна, практичний психолог Надбузького професійного агарного ліцею. Вона навела статистику випадків сексуального насильства у світі та в Україні за 2014-2021 роки; розказала, які є індикатори сексуального насильства; надала алгоритм первинного інтерв’ю з постраждалим здобувачем освіти. Ольга Савеліївна перерахувала проєктивні діагностичні методики, які допоможуть визначити психотравмуючу подію та розібрала деякі з них на прикладах. Присутні ознайомилися зі завданнями практичного психолога при психокорекційній роботі з підлітками, що зазнали сексуального насильства та техніками на гармонізацію внутрішнього психічного стану.

Про використання інтерактивних методів роботи у формуванні навичок репродуктивного здоров’я молоді доповіла Якубовська Ірина Анатоліївна, практичний психолог Вищого професійного училища суднобудування, презентувавши тренінговий курс «PRO відношення» (джерелами натхнення якого стали освітня сімейна програма «Школа подружнього життя» та тренінги життєвих навичок «Захисти себе від ВІЛ»). Курс складається з 6 тем, та за вибором учасників майстер-класу Ірина Анатоліївна детально розглянула наповнення однієї з них.

Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Миколаївській області висловлює подяку спікерам майстер-класів за змістовність та цікавий практичний матеріал, Дідик Ользі Савеліївні за допомогу у підготовці візитівки психологічної служби ЗП(ПТ)О та навчально-методичній лабораторії практичної психології, соціальної роботи та інклюзивного навчання МОІППО за можливість представити досвід колег у обласному фестивалі інноваційних методів роботи працівників психологічної служби закладів освіти «Палітра успіху».

Методист НМЦ ПТО у Миколаївській області Катерина МАТВІЙЧУК
Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 213 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0