close

18:47
Проведено чергове онлайн-засідання навчально-методичної Ради при НМЦ ПТО у Миколаївській області

29 березня 2023 року проведено чергове онлайн-засідання навчально-методичної Ради при Навчально-методичному центрі професійно-технічної освіти у Миколаївській області (далі – Рада).

Пріоритетною метою Ради є пошук оптимальних, індивідуально-орієнтованих шляхів удосконалення показників (згідно індикаторів ефективності), які безпосередньо впливають на якість результатів освітнього процесу, формування ключових і професійних компетентностей здобувачів освіти та підвищення інституційної спроможності закладів професійної (професійно-технічної) освіти області до ефективної реалізації державної політики, спрямованої на якісне надання освітніх послуг та підвищення престижності професій.

Для реалізації мети та поставлених завдань на засідання Ради виносяться актуальні питання, комплексний та детальний аналіз яких слугує цінним інструментарієм для проєктування траєкторії як професійного розвитку педагогічних працівників, так і оновлення змісту і форм організації освітнього процесу в закладах професійної (професійно-технічної) освіти (далі – ЗП(ПТ)О) регіону згідно напрямів освітньої діяльності закладів освіти:

а) освітнє середовище;

б) система оцінювання здобувачів освіти;

в) педагогічна діяльність педагогічних працівників закладу освіти;

г) управлінські процеси закладу освіти

Важлива увага приділяється аналітичній діяльності щодо стану підвищення кваліфікації педагогічних працівників за різними формами та видами з метою набуття нових та/або вдосконалення раніше набутих компетентностей, зокрема професійної, цифрової, управлінської, нормативно-правової, інформаційної та інших, орієнтованих на ресурсну підтримку для підвищення рівня готовності до цифрової трансформації процесу навчання та повноформатної реалізації напрямків діяльності, спрямованих на забезпечення якості освіти.

Засідання Ради відбулося в онлайн режимі з використанням можливостей платформи Google – за допомогою сервісу відеотелефонного зв'язку Google Meet.

Порядком денним засідання Ради було передбачено розгляд таких питань:

1. Про виконання нормативних документів щодо організації підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти (Миколаївський професійний машинобудівний ліцей, Маринівський професійний аграрний ліцей).

2. Про стан забезпечення психологічної допомоги і підтримки учасників освітнього процесу в закладах професійної (професійно-технічної) освіти області.

3. Про розгляд результатів навчання за програмами підвищення кваліфікації педагогічних працівників у суб'єктів освітньої діяльності, фізичних та юридичних осіб, що не мають ліцензії на підвищення кваліфікації або акредитованої освітньої програми, результатів окремих видів діяльності педагогічних працівників Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області та їх визнання/невизнання як результатів підвищення кваліфікації.

4. Про тематику друкованих науково-, навчально-методичних матеріалів. Розгляд та затвердження інформаційно та навчально-методичних матеріалів, розроблених педагогічними працівниками закладів професійної (професійно-технічної) освіти області та методистами НМЦ ПТО у Миколаївській області.

5. Про затвердження порядку денного чергового засідання навчально-методичної Ради (кінець травня-початок червня 2023 року).

До участі в засіданні долучилися члени Ради з числа працівників НМЦ ПТО у Миколаївській області та представників ЗП(ПТ)О) області.

З першого питання порядку денного з метою здійснення детального аналізу стану виконання нормативних документів щодо організації підвищення кваліфікації педагогічних працівників у Миколаївському професійному машинобудівному ліцеї та Маринівському професійному аграрному ліцеї заслухано:

• Автенюк Інну Олександрівну, методиста Миколаївського професійного машинобудівного ліцею;

• Альошину Оксану Костянтинівну, методиста Маринівського професійного аграрного ліцею.

Основними доповідачами акцентовано увагу на системі удосконалення компетентності педагогічних працівників, яка здійснюється шляхом:

• самоосвітньої діяльності з окремих видів діяльності (зокрема інформальна освіта);

• підвищення кваліфікації на базі Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України;

• підвищення кваліфікації на базі Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти;

• підвищення кваліфікації на базі суб'єктів освітньої діяльності, фізичних та юридичних осіб, що не мають ліцензії на підвищення кваліфікації або акредитованої освітньої програми.

Акцентовано увагу на дотриманні нормативних передумов, забезпеченні організаційно-плануючого та фінансово-плануючого етапів в комплексній системі організації підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

Наголошено на практичних аспектах застосування норм Постанови Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 800 «Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників» в частині з реалізації права на самостійне обрання додаткових форм, видів, напрямів та суб’єктів надання освітніх послуг з підвищення кваліфікації.

З даного питання детально проаналізовано стан виконання нормативних документів щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників на базі суб'єктів освітньої діяльності, фізичних та юридичних осіб, що не мають ліцензії на підвищення кваліфікації або акредитованої освітньої програми, дотримання процедурних складових процесу визнання результатів навчання за програмами підвищення кваліфікації окреслених суб'єктів освітньої діяльності, серед яких переважна більшість у рамках реалізації завдань та напрямків, визначених проєктом «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України».

З другого питання порядку денного з метою аналізу стану забезпечення психологічної допомоги і підтримки учасників освітнього процесу в ЗП(ПТ)О області, заслухано Матвійчук Катерину Олександрівну, методиста НМЦ ПТО у Миколаївській області.

Наголошено на термінах проведення моніторингу з окресленого питання (січень-березень 2023 року) та способах реалізації мети моніторингу.

Аналіз діяльності ЗП(ПТ)О області в частині забезпечення психологічної допомоги і підтримки учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану здійснено за допомогою тематичного інструментарію та передбачав:

• опитування працівників психологічної служби за допомогою гугл-форми, заздалегідь організованого НМЦ ПТО у Миколаївській області;

• збір інформації щодо тематики заходів, проведених працівниками психологічної служби протягом 24.02.2022-01.03.2023 та категорії долучених осіб.

• аналіз змістовного наповнення сайтів ЗП(ПТ)О області саме щодо розділів «Психологічна служба» та сторінок/блогів практичних психологів та соціальних педагогів.

За результатами комплексного аналізу з окресленого питання визначено проблемні питання, які потребують реагування та, відповідно, оновлення підходів до реалізації напрямків діяльності психологічної служби в ЗП(ПТ)О області.

З третього питання порядку денного з метою аналізу якості проходження курсів підвищення кваліфікації на базі суб’єктів освітньої діяльності, що не мають ліцензії на підвищення кваліфікації або акредитованої освітньої програми, заслухано методистів НМЦ ПТО у Миколаївській області (Матвійчук К. О., Панченя Н. Ю.), які поінформували членів Ради про змістовне наповнення програм курсів, досягнення очікуваних результатів та реалізацію мети курсів – удосконалення наявних компетентностей та формування (набуття) нових компетентностей за результатами підвищення кваліфікації за різними видами.

За результатами засідання Ради ухвалено рішення, вироблено пропозиції та рекомендації щодо удосконалення роботи з даних напрямків діяльності.

НМЦ ПТО у Миколаївській області висловлює щиру подяку всім доповідачам за професійний підхід до підготовки змісту інформаційно-аналітичних матеріалів та якісний візуалізований супровід виступів, що значно спрощує сприйняття, оскільки добре структурована інформація легше усвідомлюється і швидше аналізується, а отже, дозволяє ефективніше приймати важливі рішення на будь-якому рівні.

P. S. Витяг з протоколу засідання навчально-методичної Ради при НМЦ ПТО у Миколаївській області буде розміщено на сайті НМЦ ПТО у Миколаївській області в розділі «Навчально-методична Рада НМЦ ПТО» (для використання в роботі).

ТРИМАЙМОСЯ! ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!!!

Методист НМЦ ПТО у Миколаївській області Ірина САВЧУК
Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 79 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 5.0/1