close

09:35
Проведено чергове онлайн-засідання навчально-методичної Ради при НМЦ ПТО у Миколаївській області

20 грудня 2023 року проведено чергове онлайн-засідання навчально-методичної Ради при Навчально-методичному центрі професійно-технічної освіти у Миколаївській області (далі – Рада).

Пріоритетною метою Ради є пошук оптимальних, індивідуально-орієнтованих шляхів удосконалення показників ефективності, які безпосередньо впливають на якість результатів освітнього процесу, формування ключових і професійних компетентностей здобувачів освіти та підвищення інституційної спроможності закладів професійної (професійно-технічної) освіти області до ефективної реалізації державної політики, спрямованої на якісне надання освітніх послуг та підвищення престижності професій.

Розглянуто низку актуальних питань, зокрема «Про стан ведення навчально-методичної документації з планування освітнього процесу в закладах професійної (професійно-технічної) освіти області». Серед професійних напрямів проаналізовано професії «Електромонтажник з освітлення та освітлювальних мереж» (Миколаївський професійний суднобудівний ліцей імені Героя Радянського Союзу В. О. Гречишникова), «Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення» (Заклад професійної (професійно-технічної) освіти «Миколаївський центр професійної освіти»), професії будівельного профілю (Вознесенський професійний ліцей), професії сфери торгівлі (Врадіївська філія Маринівського професійного аграрного ліцею) та сільськогосподарського профілю (Професійно-технічне училище № 17).

Серед рекомендацій, наданих членами Ради, – оновлення комплектів навчально-методичних документів, приведення у відповідність критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів з навчальних предметів в частині диференціації рівня опанування здобувачами загальнопрофесійними, ключовими та професійними компетентностями («прив’язаність» до специфіки професії); забезпечення передумов для впровадження в зміст робочих навчальних програм окремих елементів екологізації, спрямованих на розвиток «зелених» компетентностей у здобувачів освіти; переведення документообігу освітнього процесу в електронний формат (електронна систематизація комплектів навчально-методичних документів з планування освітнього процесу).

Зосереджено увагу на комплексному аналізі питання «Про стан забезпечення, доступності та використання ІКТ у закладах професійної (професійно-технічної) освіти області, рівня цифрової грамотності педагогічних працівників. Детально проаналізовано стан роботи щодо реалізації напрямів цифровізації в Маринівському професійному аграрному ліцеї.

Серед рекомендацій, наданих членами Ради, – ознайомлення педагогічних працівників ЗП(ПТ)О з нормативно-правовими документами, які висвітлюють важливість та актуальність питання розвитку цифрової компетентності; створення єдиної освітньої платформи закладу освіти, переведення документообігу освітнього процесу в електронний формат, включення до плану роботи методичного кабінету та методичних комісій заходів з інформаційного напряму, поновлення роботи віртуального методичного кабінету та наповнення інформаційним та навчально-методичним контентом сайту закладу освіти та ведення сторінки у Фейсбуці.

Розглянуто результати впровадження курсу «Демократія: ідеї на практиці» в державному навчальному закладі «Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну».

Окрім того розглянуто питання щодо виконання річного плану підвищення кваліфікації методистів НМЦ ПТО у Миколаївській області у 2023 році, затверджено орієнтовний план підвищення кваліфікації методистів НМЦ ПТО у Миколаївській області на 2024 рік та проєкт плану роботи НМЦ ПТО у Миколаївській області на 2024 рік.

Проаналізовано стан виконання завдань і заходів керівних документів державної політики (доктрини, концепції, стратегії, програми, національні проєкти, плани) та інших соціально значущих керівних документів державної політики, спрямованих на забезпечення якості освіти та престижності професій.

Розглянуто результати навчання методистів Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області за програмами підвищення кваліфікації педагогічних працівників у суб'єктів освітньої діяльності, фізичних та юридичних осіб, що не мають ліцензії на підвищення кваліфікації або акредитованої освітньої програми.

Обговорено тематику друкованих науково-, навчально-методичних матеріалів; затверджено інформаційно та навчально-методичні матеріали, розроблені педагогічними працівниками закладів професійної (професійно-технічної) освіти області для розміщення на шпальтах обласного інформаційно-методичного журналу «Професіонал» (виокремлено розділ «Медіаосвіта та медіаграмотність учасників освітнього процесу» за результатами проведення заходів до Всесвітнього тижня медіаграмотності).

За результатами засідання Ради ухвалено рішення, вироблено пропозиції та рекомендації щодо удосконалення роботи з даних напрямків діяльності.

НМЦ ПТО у Миколаївській області висловлює щиру подяку всім доповідачам та співдоповідачам за професійний підхід до підготовки змісту інформаційно-аналітичних матеріалів та якісний візуалізований супровід виступів, що значно спрощує сприйняття, оскільки добре структурована інформація легше усвідомлюється і швидше аналізується, а отже, дозволяє ефективніше приймати важливі рішення на будь-якому рівні.

P. S. Витяг з протоколу засідання навчально-методичної Ради при НМЦ ПТО у Миколаївській області буде розміщено на сайті НМЦ ПТО у Миколаївській області в розділі «Навчально-методична Рада НМЦ ПТО» (для використання в роботі).

Методист НМЦ ПТО у Миколаївській області Ірина САВЧУК
Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 47 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0