close

08:30
Проведено чергове онлайн-засідання навчально-методичної Ради при НМЦ ПТО у Миколаївській області

03 жовтня 2023 року проведено чергове онлайн-засідання навчально-методичної Ради при Навчально-методичному центрі професійно-технічної освіти у Миколаївській області (далі – Рада).

Пріоритетною метою Ради є пошук оптимальних, індивідуально-орієнтованих шляхів удосконалення показників ефективності, які безпосередньо впливають на якість результатів освітнього процесу, формування ключових і професійних компетентностей здобувачів освіти та підвищення інституційної спроможності закладів професійної (професійно-технічної) освіти області до ефективної реалізації державної політики, спрямованої на якісне надання освітніх послуг та підвищення престижності професій.

Розглянуто низку актуальних питань, зокрема «Про стан забезпечення якості професійної підготовки в закладах професійної (професійно-технічної) освіти області». Серед напрямків окреслено професії сільськогосподарського (Надбузький професійний аграрний ліцей), електротехнічного (Вище професійне училище № 21 м. Миколаєва) та бухгалтерського профілів (Єланецький професійний аграрний ліцей).

Серед рекомендацій, наданих членами Ради, – застосування дієвих механізмів подолання освітніх втрат, удосконалення ресурсів для забезпечення якості підготовки кваліфікованих робітників, зокрема розробки відеоконтенту з професійної підготовки, участь у проєктній діяльності, підвищення рівня цифрової компетентності педагогічних працівників, налагодження співпраці з роботодавцями.

Зосереджено увагу на комплексному аналізі питання «Про організацію профорієнтаційної роботи у закладах професійної (професійно-технічної) освіти області. Детально проаналізовано стан профорієнтаційної роботи в Арбузинському професійному аграрному ліцеї та Надбузькому професійному аграрному ліцеї.

Серед рекомендацій, наданих членами Ради, – удосконалення методики організації та проведення профорієнтаційної роботи (заходи для різновікової категорії), використання незалежного інструментарію на етапі планування роботи методичної комісії з реалізації профорієнтаційного напрямку, проєктування профорієнтаційної траєкторії закладів освіти, спрямованої на охоплення різної категорії потенційних здобувачів освіти, зокрема з числа незайнятого населення, ВПО, осіб з інвалідністю, як передумови розширення кола освітньої діяльності закладів освіти в частині здійснення підготовки кваліфікованих робітників за різними видами підготовки: «первинна професійна підготовка», «професійне (професійно-технічне) навчання», «перепідготовка» та «підвищення кваліфікації» (з врахуванням індивідуальних потреб та запитів населення, вимог ринку праці регіонального та всеукраїнського рівня).

Окрім того розглянуто питання «Про результати апробації електронних освітніх ресурсів, розроблених педагогічними працівниками закладів професійної (професійно-технічної) освіти області (всеукраїнський рівень)», серед яких електронні навчальні посібники з предметів «Основи мікробіології» професії «Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу», «Товарознавство продовольчих товарів», «Облік і звітність» професії «Продавець продовольчих товарів».

За результатами засідання Ради ухвалено рішення, вироблено пропозиції та рекомендації щодо удосконалення роботи з даних напрямків діяльності.

НМЦ ПТО у Миколаївській області висловлює щиру подяку всім доповідачам та співдоповідачам за професійний підхід до підготовки змісту інформаційно-аналітичних матеріалів та якісний візуалізований супровід виступів, що значно спрощує сприйняття, оскільки добре структурована інформація легше усвідомлюється і швидше аналізується, а отже, дозволяє ефективніше приймати важливі рішення на будь-якому рівні.

P. S. Витяг з протоколу засідання навчально-методичної Ради при НМЦ ПТО у Миколаївській області буде розміщено на сайті НМЦ ПТО у Миколаївській області в розділі «Навчально-методична Рада НМЦ ПТО» (для використання в роботі).

Методист НМЦ ПТО у Миколаївській області Ірина САВЧУК
Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 53 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0