close

09:30
Роль класного керівника та вихователя гуртожитку в системі виховної роботи ЗП(ПТ)О

Відбулось засідання методичного об’єднання голів методичних комісій класних керівників та вихователів гуртожитку закладів професійної (професійно-технічної) освіти області «Роль класного керівника та вихователя гуртожитку в системі виховної роботи ЗП(ПТ)О»

Примножить щастя й радість із роками, тепло родинне,
вишите добром, якщо плекають діти із батьками у люблячих серцях його разом.
(Н. Погребняк).

6 листопада 2019 року на базі Вознесенського професійного ліцею відбулося засідання методичного об’єднання голів методичних комісій класних керівників та вихователів гуртожитку закладів професійної (професійно-технічної) освіти області за темою «Роль класного керівника та вихователя гуртожитку в системі виховної роботи ЗП(ПТ)О».

Організація дозвілля є одним із важливих завдань на шляху соціалізації молоді, адже діяльність, якій присвячено вільний час, конструктивно впливає на формування особистісних якостей: інтелектуальних, моральних, культурних, на фізичний розвиток молодого покоління. Нереалізованість надлишку вільного часу, відсутність сформованості культури дозвілля призводить до посилення негативних процесів у молодіжному середовищі (вживання алкоголю, наркотиків, спроби суїциду, агресія).

Допомогти дитині виявити і реалізувати дані природою здібності з великою користю для себе та навколишнього світу – першочергове завдання сучасного освітнього закладу.

Світовий досвід та інноваційна практика роботи освітніх закладів доводять, що найефективнішим методом підготовки молодого покоління є формування досвіду такої освітньої діяльності, яка не тільки орієнтована на особистий розвиток, але й дозволяє ефективно гармонізувати потребу особистої самореалізації з потребою суспільства.

Роботу засідання відкрила Ромашевська Ганна Анатоліївна, методист Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області, ознайомила присутніх із програмою засідання та акцентувала увагу що головним і найважливішим завданням класного керівника та вихователя є сприяння формуванню особистості учня, розвитку його задатків, можливостей, здібностей і талантів, а також його соціалізації, залучення до сфери суспільно-соціальних відносин.

З привітальним словом до присутніх виступив Путієнко Сергій Павлович, директор Вознесенського професійного ліцею, який ознайомив з реалями та перспективами освітнього закладу та акцентував увагу присутніх на створення та підтримку системи навчально-виховних впливів, які стимулюють процес виховання успішної особистості та її творчої самореалізації.

Усенко Олена Андріївна,заступник директора ліцею з навчально-виховної роботи виступила перед присутніми з питання «Організація роботи педагогічного колективу з батьками, сім’ями учнів – важлива складова навчально-виховного процесу сучасного закладу освіти».

Всі присутні познайомилися з досвідом роботи методичної комісії класних керівників під час презентації-виставки «Коло методичних ідей членів методичної комісії класних керівників Вознесенського професійного ліцею».

Учні ліцею презентували проект «Сімейно-родинне виховання – розвиток творчої особистості ліцеїстів».

Під час засідання обговорювалися питання, що стосувалися формування лідерського учнівського активу, ролі класного керівника та вихователя в процесі виховання сучасної молоді, особливостей виховної роботи з здобувачами освіти перших курсів під час періоду адаптації. Крім того, вносилися пропозиції щодо шляхів удосконалення навчальної та виховної роботи.

З метою розкрити кращі сторони досвіду сімейного виховання, показати взаємозв’язок дитини, ліцею, родини; сприяти розвитку здібностей учнів, бажанню примножувати родинні традиції, берегти національну культуру, виховувати глибокі почуття любові до рідного краю, до батьків, свого роду було проведено свято родинного єднання «Зростають у гніздечку соколята…».

Всіх гостей було запрошено до актового залу, де проводилося свято. Зал прикрашений рушниками, квітами. В центрі – плакат із назвою свята, «Родовідне дерево ліцею», макет української хати, тин з атрибутами домашнього господарства, обереги. На стінах розміщені плакати із фотографіями родин навчальних груп, вишиванки.

На заході були присутні гості: Барановська Руслана Василівна – завідуюча комунальним закладом «Бібліотечна мережа бібліотеки №1», бібліотекар Євстратьєва Наталія Миколаївна, Заволока Сергій Валентинович, який працював майстром виробничого навчання з 1984 по 1997 рік., випускник ліцею 2013 року Коваль Олександр, випускниця ліцею 2019 року Петрова Анастасія, а також родини учнів.

Розпочалося свято зі слів про людське безсмертя роду.

Ведучі свята звернулися до присутніх зі словами: «Дорогі наші мами, тата, дідусі і бабусі, гості! Сьогоднішнє свято – ще одна сходинка до родинного єднання! Ласкаво просимо! Хай вам буде затишно у нашій ліцейній оселі, мов у своїй хаті, хай щира розмова і мудра бесіда розквітає в душі! Запрошуємо вас до нашої господи на хліб, на сіль, на слово щире».

Мати і батько – найближчі люди для кожного з нас у цьому світі. І в багатьох ця близькість існує завдяки родинним зв’язкам. Майже кожна людина має ще багато інших родичів. Жоден з нас не повинен забувати, що він є не самотньою людиною, а членом певного роду, з яким нерозривно пов’язане життя, її доля.

Кожна гілочка – велика і маленька, не може існувати самостійно – вона є частиною великого дерева. Чим більше гілок у дерева, чим краща кожна з них, тим пишніше воно, тим кращі плоди, які воно принесе.

І, якщо ми хочемо, щоб наше наступне покоління було прекрасною душею, ми повинні бути самі такими і виховувати в собі кращі якості. Щоб плоди родового дерева були такими ж гарними, якими їх сподівались бачити пращури, треба плекати їх, берегти, як зіницю ока.

На родинне свято були запрошені: родина Кіпер Раїси Олександрівни, багатодітна родина Фіщуків, родина Греченка, родину Петровських.

Всім родинам було надано почесне звання «Почесна династія педагогів ліцею - 2019».

Учні ліцею підготували відеоролики про маму, про батька, про бабусю та дідуся. Під час свята звучали пісні, хореографічний колектив «Калейдоскоп» виконував танцювальні композиції «Український привітальний» та «Зелена верба». У виконанні Заволоки Сергія прозвучала пісня «Зростають у гніздечку соколята», яка нагадала всім про дитинство та рідне гніздечко – родину.

На згадку про свято родинного єднання від учнівської родини ліцею всім було подаровано «Рецепти щастя» та квіти-троянди, виготовлені руками вихованців під керівництвом випускниці ліцею 2019 року Петрової Анастасії, яка і зараз ділиться своїм досвідом під час свята.

Крона ліцейного родовідного дерева – буйна, розкішна. Але дерево роду не буде квітувати і зеленіти, якщо ми підрубаємо його корені, якщо втратимо пам’ять роду. Знати свій родовід, зберігати про нього пам’ять – це наш обов’язок не лише перед минулим, але й перед майбутніми поколіннями. Бо доки існує життя на землі, доти роду людському нема переводу.

Хай наші славні родини примножуються, квітнуть, зберігають свої традиції та передають їх від роду до роду, від покоління до покоління!

Людське безсмертя з роду і до роду
Увись росте з коріння родоводу
І тільки той, у кого серце чуле,
Хто знає, береже минуле
І вміє шанувать сучасне, -
Лиш той майбутнє
Вивершить прекрасне!
В щасливі і тяжкі години –
Куди б нам не стелився шлях –
Не згасне вогнище родинне,
В людських запалене серцях.

По завершенні засідання методичного об’єднання голів методичних комісій класних керівників та вихователів гуртожитку закладів професійної (професійно-технічної) освіти області учасники оцінили корисність отриманої інформації та висловили слова щирої вдячності адміністрації та педагогічному колективу Вознесенського професійного ліцею за організацію та проведення заходу.

Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 450 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0