close

18:08
Шляхи екологізації освітнього процесу обговорили заступники директорів ЗП(ПТ)О області

26 квітня 2024 року Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Миколаївській області проведено онлайн-семінар заступників директорів закладів професійної (професійно-технічної) освіти області з навчально-виробничої роботи з теми «Сучасні підходи до управління закладом професійної (професійно-технічної) освіти в умовах інтеграції в європейський освітній простір: екологізація професійної (професійно-технічної) освіти».

До семінару долучилася Мироненко Ірина Володимирівна, старший викладач кафедри теорії й методики природничо-математичної освіти та ІТ Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, яка окреслила перспективи та напрями екологізації професійної освіти як чинника стійкого розвитку України.

Учасники заходу обговорили окремі аспекти екологізації освітнього процесу в Україні, ознайомилися з досвідом роботи колег, які вже активно працюють у напрямку екологізації, зокрема ЗП(ПТ)О «Новоодеський професійний коледж» щодо сучасних підходів до виховання сталого світогляду при викладанні природничо-математичних дисциплін (Юріна Ірина Миколаївна, викладач біології і екології, хімії; голова методичної комісії природничо-математичної підготовки) та Вищого професійного училища № 21 м. Миколаєва щодо формування зелених компетентностей з елементами STEM-освіти при підготовці кваліфікованих робітників з професії «Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення» (Нікуліна Анастасія Олександрівна, викладач предметів професійно-теоретичної підготовки, та Волонтирець Ярослав Олександрович, майстер виробничого навчання).

Педагоги розповіли про шляхи формування «зелених» компетентностей у здобувачів освіти під час уроків та в позакласній діяльності, показали відео проведених експериментів з учнями, поділилися отриманими результатами; продемонстрували, як формують в учнів енергозберігаючі компетентності на прикладі обладнання STEM-лабораторії. Досвід отримав схвальні відгуки.

Присутні обговорили й інші шляхи екологізації освітнього процесу, зокрема за рахунок предмета, що вільно обирається, регіонального компоненту, під час виробничої практики на виробництві тощо.

Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти оголошує подяку Мироненко Ірині Володимирівні та іншим спікерам за участь в онлайн-семінарі, змістовні доповіді, цікавий досвід.

Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 43 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0