close

12:14
Спілкувалися працівники психологічної служби ЗП(ПТ)О Миколаївської області

Із метою висвітлення досвіду працівників психологічної служби закладів професійної (професійно-технічної) освіти Миколаївської області (далі – ЗП(ПТ)О) 17 грудня 2020 року Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Миколаївській області було проведено вебінар «Формування життєвої, соціальної, громадянської компетентностей з питань шлюбу, сім’ї та усвідомленого батьківства у здобувачів освіти закладів професійної (професійно-технічної) освіти».

Методист НМЦ ПТО у Миколаївській області Матвійчук Катерина Олександрівна доповіла про важливість формування громадянських та соціальних компетентностей під час навчально-виховного процесу, охарактеризувала вищеназвані компетентності (спираючись на Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти) та їх складові у розрізі системи ключових компетентностей, які формуються за роки навчання.

Про особливості роботи працівників психологічної служби ЗП(ПТ)О зі здобувачами освіти щодо формування життєвої, соціальної, громадянської компетентностей з питань шлюбу та сім’ї виступив Головатенко Олексій Олександрович, практичний психолог Кривоозерського професійного аграрного ліцею. У своїй доповіді Олексій Олександрович зупинився на цілісності життєвої компетентності особи та її важливому елементі – механізмі соціальної адаптації, а також проаналізував зміст особистісного, професійного та соціального компонентів життєвої компетентності учнів ЗП(ПТ)О, високий рівень сформованості яких стане запорукою щасливого подружнього життя у майбутньому.

Алферьєва Тетяна Вікторівна, викладач, соціальний педагог Вищого професійного училища №21 м. Миколаїв (далі – ВПУ №21), поділилася досвідом роботи соціального педагога та психолога ВПУ №21 під час дистанційного навчання, окреслила форми роботи та особливості комунікації зі здобувачами освіти у режимі online – як через месенджери, так і за допомогою блогів соціального педагога, практичного психолога, веб-сайту «Соціально-психологічний простір»; розповіла про використання «скриньки довіри» у закладі.

Про важливість подолання дитячих образ на рідних, що стане запорукою усвідомленого батьківства та сімейних відносин у здобувачів освіти ЗП(ПТ)О, доповідала Первина Леся Сергіївна, соціальний педагог, практичний психолог Новоодеського професійного аграрного ліцею. Присутні мали змогу ознайомитися із чотирма основними причинами прощення батьків, методами діагностування образи. Леся Сергіївна презентувала колегам власний опитувальник учнів ЗП(ПТ)О «Про батьківство», вправи, спрямовані на подолання образ. Педагог навела приклади засобів кінотерапії, бібліотерапії, надала план заняття для переосмислення та розставання з образами.

Кургацька Ірина Олександрівна, практичний психолог Березнегуватського професійного ліцею, ознайомила присутніх із процесом формування навичок усвідомленого батьківства в учнів ЗП(ПТ)О у ході профілактично-просвітницької роботи психолога. Вона надала визначення поняттю «усвідомлене батьківство», висвітлила фактори формування навичок усвідомленого батьківства, а також продемонструвала форми і методи роботи зі здобувачами освіти з власного досвіду.

Працівники психологічної служби відмітили високу практичну цінність наданої інформації та вдячні доповідачам за надані матеріали.

Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 211 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0