close

10:58
Спілкувалися заступники директорів ЗП(ПТ)О з навчально-виховної роботи

Важливе місце у виховній системі закладів освіти займає організація виховної роботи серед учнів, які проживають у гуртожитку.

Гуртожитки закладів освіти – особливе середовище життєдіяльності молоді, у якому набуваються досвід міжособистісних відносин, взаємодії та спілкування. Це особливий мікросоціум, де мешканцями є молоді люди, у яких ще не достатньо сформувалися характер, життєві установки, звички та стиль життя.

Тож основною метою виховної роботи в гуртожитку є створення сприятливої та комфортної атмосфери для проживання здобувачів освіти, розвиток у них навичок самовиховання й самоврядування, формування згуртованого колективу.

З визначенням, що «Гуртожиток закладу професійної (професійно-технічної) освіти – сучасний простір формування свідомого громадянина України», погодилися заступники директорів закладів професійної (професійно-технічної) освіти області з навчально-виховної роботи, які долучилися 30 листопада 2023 року до онлайн-семінару, організованого Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Миколаївській області.

З вітальним словом до учасників звернулася Комісарова Людмила Олексіївна, заступник директора – начальник управління професійної (професійно-технічної) освіти, вищої освіти, науки та кадрового забезпечення департаменту освіти і науки Миколаївської обласної військової адміністрації. Вона ознайомила представників адміністрації закладів із завданнями, які ставлять держава, Міністерство освіти і науки України, місцеві органи державної виконавчої влади перед освітянами.

У ході онлайн-семінару детально розглянуто нормативно-методичне забезпечення організації роботи гуртожитку закладу професійної (професійно-технічної) освіти та здійснення виховної роботи в гуртожитку як невід’ємного елементу освітнього процесу.

Учасники заходу поділилися досвідом роботи щодо формування особистості здобувача освіти в контексті напрямів діяльності вихователя гуртожитку, організації роботи психологічної служби.

Для учасників заходу продемонстровано результати упровадження курсу громадянської освіти «Демократія: ідеї на практиці» в державному навчальному закладі «Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну», процес пілотування якого здійснено завдяки Меморандуму про співпрацю між Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) та Міністерством освіти і науки України. Сертифікований тренер Рожко Ганна Володимирівна, заступник директора ДНЗ «Миколаївське вище професійне училище технологій та дизайну» з навчально-виховної роботи, зазначила, що матеріали курсу доцільно використовувати для здійснення виховної роботи, в гуртожитку зокрема.

Оцінно-рефлексивний показник якості проведеного заходу забезпечено шляхом реалізації сесії запитань і відповідей.

Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Миколаївській області щиро вдячний учасникам обласного заходу за активну роботу. Оголошує подяку всім спікерам за змістовні виступи та підготовлені матеріали.

Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 49 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0