close

08:52
Спілкувалися заступники директорів з навчально-методичної роботи та методисти ЗП(ПТ)О Миколаївщини

Відповідно до плану роботи Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області 27 травня 2021 року був проведений обласний вебінар заступників директорів з навчально-методичної роботи та методистів закладів професійної (професійно-технічної) освіти (далі – ЗП(ПТ)О) «Сучасні моделі підвищення кваліфікації педагогічних працівників. Проєктування індивідуальної траєкторії розвитку педагога».

Семінар проводився з використанням платформи Google Meet.

Методист НМЦ ПТО у Миколаївській області Людмила Дячковська розповіла учасникам вебінару про глобальні виклики освіти ХХІ століття, познайомила з концептуальною читиривимірною моделлю навчання для розробки освітніх програм, ключовими психосоціальними навичками для освіти ХХІ століття, провела порівняльний аналіз ключових компетентностей, визначених Європейським Союзом у 2006 та 2018 роках, та ключових компетентностей, затверджених Концепцією Нової української школи, зосередила увагу на таких основних питаннях: нормативна база щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників, етапи планування підвищення кваліфікації керівних та педагогічних кадрів ЗП(ПТ)О області; вибір видів, форм, напрямків та суб’єктів підвищення кваліфікації, алгоритм визнання результатів підвищення кваліфікації тощо.

Савчук Ірина, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області, познайомила учасників з нормативно-правовою складовою частиною, теоретичним та організаційно-методичним аспектом питання здійснення інформальної освіти в закладах освіти, провела аналіз роботи ЗП(ПТ)О області з реалізації напрямку самостійного обрання додаткових форм, видів, напрямів та суб’єктів надання освітніх послуг з підвищення кваліфікації протягом 2020 року на онлайн-курсах (EdEra, «Prometheus», «На урок», «Всеосвіта», Академія цифрового розвитку та ін.), презентувала Національну платформу можливостей професійного розвитку педагогічних працівників «EdWay», її базовий та розширений функціонал.

Досвідом роботи щодо організації роботи методичних комісій як одного із перспективних шляхів безперервного професійного розвитку та підвищення кваліфікації педагогічних працівників поділилася методист Снігурівського професійного ліцею Павленко Тетяна. Вона познайомила учасників вебінару з основним змістом та формами роботи методичних комісій, методами вивчення перспективного педагогічного досвіду, підготовкою комплексного методичного забезпечення предметів і професій через проєктну діяльність педагогів та здобувачів освіти.

Учасники заходу взяли участь у роботі круглого столу «Проєктування індивідуальної освітньої траєкторії професійного розвитку педагога. Методичний супровід неперервного професійного розвитку педагогічних працівників за індивідуальними освітніми траєкторіями в міжатестаційний період».

Про форми та методи допомоги педагогічним працівникам щодо проєктування індивідуальної траєкторії самовдосконалення, методичний супровід неперервного професійного розвитку педагогів розповіла методист Казанківського професійного аграрного ліцею Баранюк Тетяна. Учасники знайомилися з онлайн-анкетами «Планування підвищення кваліфікації» із застосуванням Google Форм, персональними Google сайтами-портфоліо, індивідуальними освітніми траєкторіями педагогічних працівників ліцею.

Кальянова Лілія, методист Вищого професійного училища суднобудування м. Миколаєва, ознайомила з Положенням про індивідуальний освітній маршрут педагога, алгоритмом розробки індивідуальної освітньої траєкторії професійного розвитку педагога.

Методист ДНЗ «Первомайський професійний промисловий ліцей» Величко Ірина акцентувала увагу на новій ролі педагогічного працівника в період реформування освіти, розповіла про форми взаємодії методиста та педагогічного працівника через мотивацію, методичну підтримку та співпрацю, напрями індивідуальної освітньої траєкторії при реалізації інформальної освіти, освітні продукти та освітні ресурси, створені педагогічними працівниками ліцею в міжатестаційний період.

Людмила Дячковська, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області
Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 227 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0