close

14:55
Відбулося онлайн-засідання методичного об'єднання педагогів ЗП(ПТ)О сільськогосподарського профілю

20 жовтня 2020 року Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Миколаївській області (далі – НМЦ ПТО у Миколаївській області) проведено онлайн-засідання методичного об'єднання викладачів та майстрів виробничого навчання закладів професійної (професійно-технічної) освіти області (далі – ЗП(ПТ)О), що здійснюють підготовку робітничих кадрів з професій сільськогосподарського профілю, з теми «Компетентнісно орієнтований підхід до навчання як чинник модернізації змісту освіти при підготовці кваліфікованих робітників для сільського господарства» (з використанням платформи Google Meet).

Засідання відкрила Лагутіна Валентина Володимирівна, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області. Вона розкрила питання, що стосується компетентнісно орієнтованого підходу як одного із чинників, що сприяють модернізації змісту освіти, ознайомила учасників з основними принципами компетентнісного підходу в освіті. Акцентувала увагу на актуальності поняття компетентності майбутнього фахівця, так як саме ці індикатори дозволяють визначити його готовність до життя, подальшого особистісного і професійного розвитку, активної участі в житті суспільства.

Форманчук Сергій Володимирович, майстер виробничого навчання Новоодеського професійного аграрного ліцею, презентував досвід систематизації за допомогою Google Drive комплексно-методичного забезпечення виробничого навчання професій Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, категорії А1, А2, В1, та Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування, рівень кваліфікації – слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування 2(1-2); 3-го розрядів.

Моргун Валерій Анатолійович, викладач Новоодеського міжшкільного навчально-виробничого комбінату, презентував досвід систематизації за допомогою Google Drive комплексно-методичного забезпечення предмета «Правила дорожнього руху» професії Водій автотранспортних засобів, категорія «С».

Електронні засоби навчального призначення дають можливість забезпечити якісну й дієву організацію змішаного та дистанційного навчання в умовах карантину в сучасному закладі професійної (професійно-технічної) освіти.

Майстер виробничого навчання Надбузького професійного аграрного ліцею Надточей Володимир Григорович поділився досвідом розробки, схвалення та затвердження переліків навчально-виробничих робіт з професій Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування, рівень кваліфікації – слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування 2(1-2), 3-го розрядів, і Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, категорії А1, А2, В1.

Лагутіна Валентина Володимирівна, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області, Чумак Ганна Миколаївна, викладач Надбузького професійного аграрного ліцею, Павленко Олег Валерійович, викладач Снігурівського професійного ліцею, ознайомили учасників заходу з результатами роботи творчих груп педагогічних працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти Миколаївської області, що здійснюють підготовку робітничих кадрів з професій сільськогосподарського профілю, спрямованої на приведення у відповідність до вимог стандартів професійної (професійно-технічної) освіти навчально-матеріальної бази, комплексно-методичного забезпечення, дидактичних засобів навчання з метою відпрацювання змісту навчальних програм предметів професійно-теоретичного циклу (зокрема лабораторно-практичних робіт) та професійно-практичної підготовки; забезпечення відповідності плану роботи навчальних приміщень вимогам СП(ПТ)О та потребам навчально-виробничого процесу.

Презентовано навчально-методичну документацію з предметів «Організація і технологія механізованих робіт», «Технічне обслуговування та ремонт тракторів, сільськогосподарських машин», «Слюсарна справа», «Основи агрономії» професій Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, категорії А1, А2, В1, Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування, рівень кваліфікації – слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування 2(1-2), 3-го розрядів.

Під час обміну досвідом було визначено першочергові завдання організації освітнього процесу щодо використання сучасних ґаджетів та ресурсних можливостей програмного забезпечення (онлайн-ресурсів) при розробці й використанні електронних методичних і навчальних матеріалів, спрямованих на якісний методичний супровід онлайн-уроків.

Педагоги ознайомлені з рекомендаціями Міністерства освіти і науки України щодо організації освітнього процесу з використанням технологій дистанційного та змішаного навчання в умовах карантину в сучасному закладі професійної (професійно-технічної) освіти.

Учасники заходу відзначили цінність та актуальність отриманої інформації, висловили бажання частіше зустрічатися й спілкуватися з приводу питань, що виникають, разом знаходити шляхи їх вирішення, ділитися досвідом.

Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 334 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0