close

16:38
Відбулося засідання обласного методичного об'єднання педагогічних працівників з професій сільськогосподарського профілю

30 березня 2023 року Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Миколаївській області (далі – НМЦ ПТО у Миколаївській області) проведено онлайн-засідання обласного методичного об'єднання викладачів та майстрів виробничого навчання з професій сільськогосподарського профілю закладів професійної (професійно-технічної) освіти (далі – ЗП(ПТ)О) області за темою «Формування професійних компетентностей здобувачів освіти шляхом ефективного впровадження в освітній процес сучасних педагогічних та виробничих новацій» (з використанням можливостей платфoрми Google – за допомогою сервісу відеотелефонного зв’язку Google Meet).

З метою реалізації завдань засідання методист НМЦ ПТО у Миколаївській області Лагутіна Валентина Володимирівна розкрила питання щодо особливостей формування професійних компетентностей здобувачів освіти шляхом ефективного впровадження в освітній процес сучасних педагогічних та виробничих новацій. Акцентувала увагу учасників на таких питаннях: підготовка сучасного кваліфікованого робітника, який відповідає вимогам сучасного виробництва; видозмінювання цілей, змісту, організації, форм і методів навчання та виховання, адаптація освітнього процесу до нових умов; педагогічні новації, діяльність викладача в освітньому закладі, використання інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому процесі.

Кучер Сергій Олександрович, заступник директора Новоодеського професійного аграрного ліцею з навчально-виробничої роботи, ознайомив присутніх із Пакетом освітніх програм з професії «Оператор дронів» –метою, особливостями реалізації програми, вимогами щодо оцінювання. Акцентував увагу колег на змінах, що відбуваються на ринку сільськогосподарської техніки, – появу БПЛА (безпілотних літальних апаратів), які стали перспективною галуззю, що швидко розвивається.

З метою обміну досвідом, визначення ефективності та оцінювання професійної майстерності педагогів, що атестуються, заслухано творчі звіти таких педагогічних працівників:

Матяша Іллі Валерійовича, викладача Єланецького професійного аграрного ліцею, за темою «Сучасний інструментарій використання засобів Google сайту для створення електронного контенту»;

Федоренко Любов Анатоліївни, викладача філії Надбузького професійного аграрного ліцею, за темою «Електронна систематизація комплексно-методичного забезпечення предмета «Плодоовочівництво»;

Чумак Ганни Миколаївни, викладача Надбузького професійного аграрного ліцею, за темою «Електронна систематизація комплексно-методичного забезпечення з предмета «Основи агротехнології».

Ілля Валерійович Матяш презентував сайт з професій «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», «Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування», «Водій автотранспортних засобів», а також продемонстрував наявний електронний контент з предметів, розроблений особисто ним та спільно з іншими педагогами освітніх закладів області.

Лагутіна Валентина Володимирівна, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області, довела до відома присутніх результати моніторингу діяльності навчально-практичних центрів закладів професійної (професійно-технічної) освіти з професій сільськогосподарського профілю за 2022 рік (за результатами «Моніторинг НПЦ 2022», узагальнення отриманих даних «Консолідація v4-0» та узагальненого звіту «Звіт НПЦ v5-2»). Акцентувала увагу учасників на результатах роботи НПЦ Маринівського професійного аграрного ліцею з професій «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», «Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування».

Педпрацівники Маринівського професійного аграрного ліцею Глушаниця Олена Степанівна, заступник директора з навчально-виробничої роботи, та Поплужний Максим Миколайович, завідувач навчально-практичним центром, ознайомили колег з досвідом організації діяльності НПЦ, плануванням його роботи.

Опрацьовано нормативні документи, методичні рекомендації Міністерства освіти і науки України та Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області.

З метою реалізації зворотного зв’язку проведено «круглий стіл» з проблемних питань засідання секції та рефлексію – висновки стали підґрунтям для оцінювання результативності проведеного заходу та є інструментарієм для визначення пріоритетних напрямків діяльності та подальшого планування роботи семінару.

НМЦ ПТО у Миколаївській області оголошує щиру подяку всім виступаючим педагогам за професійний підхід до підготовки змісту матеріалів, презентованих під час засідання.

Разом до Перемоги! Усе буде Україна!

Валентина Лагутіна, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області
Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 92 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0