close

05:52
Відбулося засідання методичної секції викладачів української мови і літератури ЗП(ПТ)О області

Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Миколаївській області 24 вересня 2021 року проведене онлайн-засідання методичної секції викладачів української мови і літератури закладів професійної (професійно-технічної) освіти Миколаївської області з теми «Компетентнісно-діяльнісний підхід до викладання уроків української мови і літератури».

Присутні поділилися досвідом викладання уроків української мови і літератури, ознайомили колег із технологіями, методами, формами і техніками, що використовують в освітньому процесі.

Зокрема Манжола Оксана Володимирівна, викладач Вищого професійного училища № 21 м. Миколаєва, голова методичної секції, у своїй доповіді «Формування ключових компетентностей ХХІ століття на уроках української мови та літератури шляхом застосування передових педагогічних методик і технік» зосередила увагу колег на сінгапурській методиці, зазначивши її переваги щодо мотивації здобувачів освіти до навчання, налагодження комунікації між учасниками освітнього процесу.

Про переваги таких методів навчання як «Калейдоскоп запитань», «Мікрофон», рольової гри «Маска», дидактичної гри «Кола на воді», орфографічного та словотвірного бар’єрів, фанфіку, кроссенсу розповіла Бугайова Тетяна Леонідівна, викладач Миколаївського професійного ліцею будівництва та сфери послуг.

З біоадекватною (ноосферною) методикою та її застосуванням у своїй педагогічній діяльності ознайомила викладачів Логвіна І. Є., викладач Вищого професійного училища суднобудування м. Миколаєва. Ірина Євгенівна продемонструвала шляхом трансляції відеозапису фрагментів уроків такі засоби формування художньо-образного мислення й уяви як робота з образонами, вправа «Асоціація», музичний супровід.

Бойко Тетяна Євгенівна, викладач Арбузинського професійного аграрного ліцею, та Оліхова Лариса Вікторівна, викладач Снігурівського професійного ліцею, поділилися своїми «родзинками» – секретами реалізації компетентнісного і діяльнісного підходів на уроках української мови та літератури.

Залишається, на жаль, актуальним питання щодо організації освітнього процесу в умовах карантину. Тож учасники заходу приділили і йому увагу. Горячева Ірина Вікторівна, викладач Вищого професійного училища суднобудування м. Миколаєва, презентувала колегам комплексне методичне забезпечення уроків української літератури, розроблене із застосуванням онлайн-дошки Padlet, поділилася досвідом спільного з учнями створення Google-презентацій, відзначивши цінність такої роботи для налагодження та укріплення зв’язків між викладачем і здобувачами освіти, між учнями.

Учасників засідання ознайомлено з результатами зовнішнього незалежного оцінювання здобувачів освіти закладів професійної (професійно-технічної) освіти у 2021 році, нормативними документами та рекомендаціями щодо організації освітнього процесу.

Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 214 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0