close

20:12
Відбувся обласний захід для педпрацівників з професій громадського харчування та ресторанного сервісу

Українці запевняють: «Гуртом добре й батька бити», «Одна голова – добре, та дві – краще». А коли цікава неординарна ідея однієї людини знаходить підтримку в десятках людей – то вже є обласний проєкт. Проєкт «Вінтажна кухня Миколаївщини» (відродження традицій регіональної кухні).

Захід переслідує таку мету: відродження, збереження, осучаснення регіональних традицій періоду ХІХ-ХХ століття; пошук та відтворення давніх рецептів страв конкретного населеного пункту Миколаївської області; введення регіонального компоненту до змісту навчальних програм з предметів професійно-теоретичної підготовки / виробничого навчання для підготовки кваліфікованих робітників з професій «Кухар», «Кондитер», «Пекар»; розвиток пошуково-дослідницьких компетентностей учнів; виховання свідомого громадянина, формування сукупності соціально-психічних і професійних якостей особистості здобувача, необхідних йому для професійної діяльності.

Проєкт середньостроковий, за результатом роботи планується укладання та видання книги.

З метою обговорення питань щодо організації роботи з реалізації зазначеного проєкту 07 лютого 2024 року на базі закладу професійної (професійно-технічної) освіти «Новоодеський професійний коледж» департаментом освіти і науки Миколаївської облвійськадміністрації спільно з Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Миколаївській області (далі – НМЦ ПТО у Миколаївській області) проведено «Творчу толоку».

Учасників заходу привітали Людмила Олексіївна Комісарова, заступник директора департаменту Миколаївської ОВА, та Василь Михайлович Українець, директор ЗП(ПТ)О «Новоодеський професійний коледж», який презентував заклад, поділився досягненнями педагогів та здобувачів освіти, поділився баченням перспектив коледжу на майбутнє.

Людмила Олексіївна поділилася з присутніми своїми думками щодо етапів роботи над проєктом, окреслила роль і завдання закладів у ньому, розповіла, якою в мріях бачить книгу рецептів. Можливо, не лише рецептів.

У рамках «Творчої толоки» викладачі й майстри виробничого навчання (44 особи з 19 ЗП(ПТ)О області) відвідали фрагменти відкритих уроків з предмета «Технології приготування їжі» з теми «Прянощі, приправи: класифікація, коротка характеристика використання» (викладач Немченко М. В.), виробничого навчання за темою «Приготування млинчиків, налисників з різними фаршами, млинцевий пиріг та ін. Вимоги до якості. Відпуск» (майстер виробничого навчання Скребець О. В.), бінарний урок виробничого навчання та хімії з теми «Приготування компотів, киселів різної консистенції, желе з плодів або ягід свіжих, цитрусових. Відпуск. Вимоги до якості» (майстер виробничого навчання Рукавиця Н. З., викладач Юріна І. М.).

Програмою заходу було передбачено засідання методичної секції педагогічних працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти, які здійснюють підготовку кваліфікованих робітників з професій громадського харчування та ресторанного сервісу, з теми «Удосконалення професійної підготовки здобувачів освіти на основі компетентнісного підходу з урахуванням сучасних тенденцій розвитку сфери громадського харчування».

Під час засідання розглянуто питання щодо оновлення освітніх стандартів з робітничих професій, що є шляхом до вдосконалення професійної підготовки здобувачів освіти. Проведено порівняльний аналіз змісту освітніх стандартів з професій «Кухар» (затверджений наказом МОНУ від 26.10.2021 № 1133), «Офіціант» (затверджений наказом МОНУ від 13.12.2023 № 1515 та попереднього, що втратив чинність).

Педагоги поділилися досвідом осучаснення комплексно-методичного забезпечення предмета / професії відповідно до Стандарту професійної (професійно-технічної) освіти з професії «Кухар» Мазур С. А. та Шаповалова Л. О., педагогічні працівники Миколаївського професійного промислового ліцею, а також розповіли про виклики, з якими стикаються у ході організації освітнього процесу, та шляхи їх подолання.

Мотрунько В. В., викладач Кривоозерського професійного аграрного ліцею, ознайомила присутніх з досвідом упровадження варіативного компоненту змісту навчальних предметів професійно-теоретичної підготовки при підготовці робітничих кадрів з професій громадського харчування та ресторанного сервісу, продемонструвала фото та відео-фрагменти проведених тематичних заходів.

Досвідом упровадження варіативного компоненту в освітній процес здобувачів освіти за професіями «Кухар», «Кондитер» також поділилася Скребець О. В., майстер виробничого навчання ЗП(ПТ)О «Новоодеський професійний коледж», яка ознайомила колег з результатами роботи над укладанням збірника «Кулінарні традиції Миколаївщини».

Про сучасні підходи до організації шкільного харчування доповіла Каськів О. В., майстер виробничого навчання ЗП(ПТ)О «Миколаївський центр професійної освіти», яка в грудні 2023 року разом із ще 23 майстрами виробничого навчання Миколаївської області пройшла стажування на базі Львівського коледжу готельно-туристичного та ресторанного сервісу, й опанувала навички приготування страв та кулінарних виробів за сучасними технологіями із застосуванням корисної натуральної сировини, вітамінних додатків для харчування дітей в закладах освіти, застосування сучасного обладнання.

Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Миколаївській області оголошує подяку директору ЗП(ПТ)О «Новоодеський професійний коледж» Василю Михайловичу Українцю, адміністрації, педагогічному та учнівському колективам закладу за надану допомогу в організації й проведенні заходу. Учасники щиро вдячні за теплу, сприятливу для роботи й спілкування атмосферу та цікавий досвід!

Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 41 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0