close

10:39
Вітаємо Державний навчальний заклад «Южноукраїнський професійний ліцей» з перемогою

Підведені підсумки фінального етапу Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (для вікової категорії від 16 до 23 років) у дистанційному форматі. Конкурс проводився Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді за підтримки Національної академії наук України, Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності», Національного університету біоресурсів і природокористування України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного технічного університету України «Київський політехнічний університет імені Ігоря Сікорського», Національного університету «Києво-Могилянська академія», низки академічних установ НАН і НААН України.

За підсумками І (відбіркового) етапу Конкурсу було запрошено 47 учасників до фінального етапу у категорії (секції) «Екологічно безпечні технології та прикладна екологія».

У фіналі командний проєкт «Практичний комплекс оцінки забруднення міста викидами автотранспорту», автори Фендрик Євген та Лесик Олександр, учні І курсу Державного навчального закладу «Южноукраїнський професійний ліцей», ввійшов до числа переможців Всеукраїнського конкурсу та нагороджений Дипломом І ступеня (наказ Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України від 03.03.2023 № 31 «Про підсумки проведення фінального етапу Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного напряму (вікова категорія 16-23 років включно) у 2023 році (дистанційний формат)».

Проблема зменшення негативного впливу автомобільного транспорту на довкілля залишається актуальною. Навчаючись професії «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів», учні поставили перед собою мету: зробити аналіз впливу викидів авто на стан повітря міста Южноукраїнська різними методами.

За допомогою датчиків лабораторії Vernier (STEM-лабораторія ліцею) вони дослідили концентрацію викидів СО2 автомобілями, які працюють на різних видах палива (бензин, газ, дизель, гібрид: бензин-електро), здійснили експериментальні дослідження стану атмосферного повітря в межах міста Южноукраїнська, запропонували заходи щодо зменшення викидів автотранспорту.

Здобувачі освіти провели практичний комплекс оцінки забруднення міста викидами авто, який допоможе удосконалити системи екологічного контролю автотранспортних засобів. Результати досліджень представили у вигляді журналу «Екологічний вісник».

Щиро вітаємо з перемогою педагога-наставника, наукового керівника командного проєкту Мітченко Олену Анатоліївну! Бажаємо здоров’я, творчої наснаги для майбутніх досягнень!!!

Категорія: Обласні заходи з учнями | Переглядів: 113 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0