close

14:13
Визначено нагальні завдання у підготовці будівельників

16 червня 2021 року проведено онлайн-засідання обласної методичної секції викладачів та майстрів виробничого навчання закладів професійної (професійно-технічної) освіти (далі – ЗП(ПТ)О), які здійснюють підготовку кваліфікованих робітників з професій будівельного профілю, за темою «Формування освітнього середовища професійної підготовки будівельників у закладі професійної (професійно-технічної) освіти за викликами сьогодення».

Учасників засідання було ознайомлено з нововведеннями в нормативно-правовому забезпеченні діяльності ЗП(ПТ)О, вимогами до освітнього середовища професійної підготовки будівельників у ЗП(ПТ)О.

Попередньо членами обласної методсекції було опрацьовано кращий досвід педагогічних працівників ЗП(ПТ)О інших областей України за матеріалами Всеукраїнського вебінару «Досвід використання онлайн-інструментів при підготовці кваліфікованих робітників будівельного профілю» та переможців теоретичної Олімпіади 2020 року серед закладів, де функціонують навчально-практичні центри компанії КНАУФ за професією «Монтажник гіпсокартонних конструкцій», щодо створення сучасного освітнього середовища та використання сучасних виробничих і педагогічних технологій.

Шляхи організації освітнього процесу в ЗП(ПТ)О за змішаною формою висвітлили Автенюк Ірина Олександрівна, методист Миколаївського професійного машинобудівного ліцею, та Раховська Тетяна Василівна, викладач Новоодеського професійного аграрного ліцею. Серед електронних засобів, що застосовуються ЗП(ПТ)О для навчання, – Classroom, віртуальна дошка Padlet, сервіс мультимедійних дидактичних вправ LearningАpps тощо. Зацікавили учасників продемонстровані можливості презентації PowerPoint щодо запису голосу доповідача.

Досвід освітян області щодо дидактичного забезпечення діяльнісної складової уроку на компетентнісному підході за допомогою електронних інструментів було надано в матеріалах заочного практикуму за темою «Розчини» та щодо методики ефективного використання відео технологічних процесів.

Учасники засідання позитивно сприйняли інформацію Ровінської Олени Анатоліївни, викладача Миколаївського професійного машинобудівного ліцею, щодо засобів формування мовної та мовленевої компетентості як складових комунікативної компетентності здобувача освіти з професії будівельного профілю.

На особливостях розробки переліків навчально-виробничих та кваліфікаційних пробних робіт при навчанні за стандартами на модульно-компетентнісному підході зупинилася Пиріг Оксана Іванівна, майстер виробничого навчання Снігурівського професійного ліцею.

Свої напрацювання щодо оновлення змісту предмета «Нові технології в будівництві», який вільно обирається, продемонструвала Скрябіна Наталія Миколаївна (Снігурівський професійний ліцей), включаючи оздоблення стін барельєфами, виконаними учнями в якості творчих робіт як результату сформованих додаткових компетнтностей учнів.

Огляд вітчизняних екологічних технологій та основ енергозбереження у будівництві зробила Палига Марія Романівна ( ДНЗ «Баштанський професійний ліцей»).

Визначено нагальне завдання для членів секції на наступний рік щодо систематизації дидактичного забезпечення освітнього процесу за допомогою електронних сервісів. Запропоновано створення каталогу електронних засобів навчання з професії «Штукатур» за участі представників усіх ЗП(ПТ)О), які здійснюють підготовку за цією професією.

Тетяна Куликова, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області
Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 256 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0