close

12:51
Впроваджуємо принципи сталого розвитку у практику викладання хімії, біології і екології

Державна Національна програма «Освіта» (Україна. ХХІ ст.) передбачає забезпечення розвитку освіти на основі нових прогресивних концепцій, запровадження в освітній процес сучасних педагогічних технологій та науково-методичних досягнень.

Справжній інноваційний розвиток неможливий без радикального покращення вивчення дисциплін природничо-математичного циклу. В той же час в Україні спостерігається втрата суспільного престижу цих основоположних наук, а це може мати згубні наслідки для інноваційного розвитку країни.

Саме тому питання екологічного виховання здобувачів освіти, впровадження технологій вітагенного навчання є надзвичайно актуальним і своєчасним.

28 вересня 2021 року Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Миколаївській області (далі – НМЦ ПТО у Миколаївській області) проведено засідання обласної методичної секції викладачів хімії, біології і екології закладів професійної (професійно-технічної) освіти області «Екологічне виховання здобувачів освіти при вивченні природничих дисциплін. Методика використання технологій вітагенного навчання на уроках хімії, біології і екології».

Методист Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти Людмила Дячковська акцентувала увагу присутніх на методичних рекомендаціях щодо викладання хімії, біології і екології у 2021/2022 навчальному році, познайомила з результатами моніторингу проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2021 році, розповіла про імплементацію основних положень постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 800 «Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних та науково-педагогічних працівників», розкрила теорію вітагенного навчання.

Тетяна Прилєпіна, викладач біології Вищого професійного училища суднобудування м. Миколаєва, познайомила з практикою використання методів та прийомів вітагенного навчання на уроках біології і екології, продемонструвала відеоролики уроків.

Про досвід роботи з екологічного виховання розповіла викладач Державного навчального закладу «Баштанський професійний ліцей» Анна Паславська. Педагог познайомила присутніх з тематикою проєктів екологічного спрямування, з участю здобувачів освіти в екологічних акціях м. Баштанки.

З методикою використання краєзнавчого матеріалу у формуванні екологічної компетентності та шляхами залучення здобувачів освіти до практичної екологічної діяльності під час вирішення проблем навколишнього середовища місцевого значення учасники секції знайомилися під час демонстрації місцевих екскурсійних маршрутів «Заповідні куточки рідного краю», а саме: «Заповідні парки м. Миколаєва» (Стахорська Інна, Єфименко Раїса, викладачі Вищого професійного училища № 21 м. Миколаєва), «Великі каньони Миколаївщини, Національний природний парк «Бузький Гард» (Балобанова Ірина, викладач Арбузинського професійного аграрного ліцею), «Єланецький степ. Кінбурнська коса» (Юріна Ірина, викладач Новоодеського професійного аграрного ліцею).

Людмила Баранюк, викладач Казанківського професійного аграрного ліцею, презентувала методичний посібник «Реалізація технології розвивального навчання на уроках біології і екології» та збірку «QR-коди на уроках біології і екології».

Для реалізації зворотного зв’язку проведено рефлексію. Висновки стали підґрунтям для оцінювання результативності проведеного заходу та інструментарієм для визначення пріоритетних напрямків діяльності й подальшого планування роботи обласної секції.

Викладачі відзначили високий рівень творчої роботи педагогів при підготовці до проведення обласного заходу, цінність та актуальність отриманої інформації та додаткових матеріалів.

Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 196 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 5.0/1