close

16:49
ЗП(ПТ)О Миколаївщини впроваджують стандарт професійної (професійно-технічної) освіти з професії 5122 «Кухар»

Із метою формування інформаційної та професійної компетентності викладачів і майстрів виробничого навчання закладів професійної (професійно-технічної) освіти Миколаївської області, що здійснюють підготовку кваліфікованих робітників для сфери громадського харчування, окреслення кола їх діяльності в частині забезпечення комплексного та поетапного підходу до впровадження стандарту професійної (професійно-технічної) освіти з професії 5122 «Кухар», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 26.10.2021 № 1133, в зміст професійної підготовки кваліфікованих робітників 12 травня 2022 року Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Миколаївській області (далі – НМЦ ПТО у Миколаївській області) проведене онлайн-засідання методичної секції викладачів та майстрів виробничого навчання закладів професійної (професійно-технічної) освіти області (далі – ЗП(ПТ)О), що здійснюють підготовку кваліфікованих робітників з професій громадського харчування та ресторанного сервісу.

Захід проведено за допомогою сервісу GoogleMeet.

Матвійчук Катерина Олександрівна, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області, надала учасникам засідання рекомендації з організації роботи ЗП(ПТ)О щодо впровадження стандарту професійної (професійно-технічної) освіти з професії «Кухар» (далі – Стандарт), наголосила на ключових моментах реалізації Стандарту та зауважила, що розподіл годин за результатами навчання (далі – РН) у освітній програмі визначається рішенням методичної (циклової) комісії за професійним напрямком, враховуючи кількість годин на формування окремого знання та уміння за компетентністю.

Шаповалова Наталія Віталіївна, директор НМЦ ПТО у Миколаївській області, звернула увагу присутніх на те, що базовим рівнем кваліфікації, за яким надається первинна професійна підготовка, визначений 4-й розряд, який включає в себе формування компетентностей майбутнього кваліфікованого робітника за дванадцятьма результатами навчання.

Мазур Світланою Анатоліївною, викладачем Миколаївського професійного промислового ліцею, презентовано проєкт орієнтовної освітньої програми з професії «Кухар».

Проведено круглий стіл з проблеми «Формування контенту результатів навчання за стандартом професійної (професійно-технічної) освіти з професії 5122 «Кухар», під час якого Мазур С. А. запропонувала бачення змістовного наповнення результатів навчання методичною комісією громадського харчування та ресторанного сервісу Миколаївського професійного промислового ліцею. Усі присутні долучились до обговорення.

З метою вироблення спільного підходу до формування освітнього контенту в ЗП(ПТ)О Миколаївської області, що здійснюють підготовку кваліфікованих робітників за професією «Кухар», членами обласного методичного об’єднання прийняте рішення про спільне доопрацювання таблиці «Рекомендований перелік н/ф, страв і кулінарних виробів для теоретичного вивчення та практичного відпрацювання», запропонованого Миколаївським професійним промисловим ліцеєм.

Учасники засідання відзначили важливість проведеного заходу, подякували організаторам і спікерам за надану змістовну та корисну інформацію.

Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Миколаївській області оголошує подяку Гуревич Галині Петрівні, директору, та педагогічним працівникам Миколаївського професійного промислового ліцею (зокрема викладачу Мазур Світлані Анатоліївні) за співпрацю в розробленні проєкту стандарту професійної (професійно-технічної) освіти з професії 5122 «Кухар», організації та проведенні засідання!

 

Матвійчук Катерина Олександрівна, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області
Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 131 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0