close

13:28
Завершився візит освітян України до Естонської Республіки

У липні 2023 року Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні в межах програми Організації Об’єднаних Націй (ООН) з відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу організувала для представників Міністерства освіти і науки України, регіональних органів управління професійною (професійно-технічною) освітою, представників навчально-методичних (науково-методичних) центрів (кабінетів) професійно-технічної освіти, а також керівників (працівників) закладів професійної (професійно-технічної) освіти візити до Естонської Республіки – країни, що досягла значних успіхів у впровадженні реформ у галузі професійної освіти.

Мета заходів – ознайомлення освітян України з реформами в галузі професійної освіти Естонії, вивчення досвіду ефективного управління в межах Національної системи ПТО.

Взяли участь в одному з таких візитів і представники Миколаївської області.

Учасниками делегації було відвідано Міністерство освіти Естонії, муніципалітети міст Хаапсалу, Пярну та 9 освітніх закладів у містах Таллінн, Хаапсалу, Пярну, Вільянді, Тарту, Лууа.

Серед висвітлених питань такі:

- законодавство естонської Республіки в галузі професійної освіти, система професійної освіти;

- надання освітніх послуг для молоді та дорослого населення за довгостроковими ти короткотерміновими освітніми програмами, навчання впродовж життя;

- автономія закладів професійної освіти, їх фінансування;

- діджиталізація управлінської діяльності та освітнього процесу;

- співпраця з підприємствами – роботодавцями, міжнародними організаціями;

- проєктна діяльність;

- виробнича діяльність закладів, інвестування у свій розвиток;

- формування внутрішньої системи оцінювання діяльності закладу, оцінка якості роботи педагогів;

- навчання осіб з особливими освітніми потребами; увага енергозбереженню та ефективному використанню енергоресурсів, «зелена» освіта та інші.

Освітяни України оглянули матеріально-технічну базу закладів, ознайомилися зі стратегіями їх розвитку.

Наскрізною лінією через увесь візит проходила підтримка Естонською Республікою українського народу та України у важкий для нашої країни час, допомога українцям, у тому числі і їх навчання.

Побачене та почуте викликало захоплення у членів української делегації, спровокувало велику кількість запитань, відповіді на які терпляче надавали колеги – естонці.

Досвід безцінний! Отримана інформація ще потребує переосмислення, адаптації під українські реалії. Але наразі освітяни-українці побачили, до чого варто прагнути, на що направляти свої зусилля, чого можна досягти.

Щиро вдячні ПРООН, Європейському союзу, освітянам Естонської республіки, організаторам візиту, супроводжуючим-гідам за надану інформацію, за увагу, відкритість, терплячість, турботу, затишну та невимушену атмосферу спілкування, за розуміння.

Щиро вдячні естонському народу за все!

Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 66 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0