close

Наказ МОНУ від 02.04.2018 № 232
[ Викачати з сервера (63.2 Kb) ]05.04.2018, 05:40

Про підсумки проведення I і II етапів Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти Миколаївської області з професії Продавець продовольчих товарів

Відповідно до підпункту 20 пункту 6, підпункту 13 пункту 11 Положення про департамент освіти і науки Миколаївської обласної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням Миколаївської обласної державної адміністрації від 14.02.2018 № 32-р, та на виконання наказу департаменту освіти і науки Миколаївської обласної державної адміністрації від 30.01.2018 № 42 «Про проведення І і ІІ етапів Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти Миколаївської області з професії Продавець продовольчих товарів», зареєстрованого у Головному територіальному управлінні юстиції у Миколаївській області 06 лютого 2018 року за номером 41/2654, та наказу департаменту освіти і науки Миколаївської обласної державної адміністрації від 12.02.2018 № 85 «Про затвердження складу організаційного комітету та журі II (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти Миколаївської області з професії Продавець продовольчих товарів», з метою удосконалення рівня професійної підготовки кваліфікованих робітників, розвитку творчої активності учнів, виявлення і підтримки обдарованої молоді в системі професійної (професійно-технічної) освіти у період з 16 лютого по 27 березня 2018 року проведено І і ІІ етапи Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти Миколаївської області з професії Продавець продовольчих товарів (далі – Конкурс) у два етапи:

І етап проводився з 16 лютого по 12 березня 2018 року на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти Миколаївської області (далі – ЗП(ПТ)О), умови якого визначали освітні заклади в межах, визначених Умовами проведення конкурсу;

ІІ (обласний) етап відбувся 27 березня 2018 року на базі Державного навчального закладу «Южноукраїнський професійний ліцей».

У ІІ (обласному) етапі Конкурсу взяли участь учні – переможці I етапу Конкурсу (далі – Учасники) з шести ЗП(ПТ)О), в яких здійснюється відповідна професійна підготовка.

Результати проведеного ІІ (обласного) етапу Конкурсу свідчать про достатній рівень знань та вмінь учнів, більшість Учасників продемонстрували вміння застосовувати на практиці отримані знання.

Членами журі відмічено, що найкращі результати учні показали при виконанні операції з приймання товарів по накладній (з вирішенням проблемної виробничої ситуації).

Разом з тим, виявлено, що під час виконання операції з викладки товарів (алкогольні напої) учні не дотримувалися правил, визначених стандартами, порушували санітарно-гігієнічні вимоги при виконанні даного завдання. Однак, переважна більшість учнів продемонстрували точність і уважність при встановленні відповідності цінника наявному товару.

Не всі Учасники в повному обсязі самостійно виконали завдання щодо роботи на реєстраторі розрахункових операцій типу «MINI-Т 400 МЕ» (далі – РРО). Зокрема, виявлено, що учні недостатньо володіють уміннями та навичками виконання підготовчої (заправка касової стрічки, отримання Х-звіту, введення службової суми) та заключної (отримання Х-звіту, виведення службової суми-інкасація, отримання фіскального Z-звіту з обнулінням) операцій в ході роботи на РРО, що свідчить про необхідність більш глибокого відпрацювання таких навичок на уроках виробничого навчання та виробничій практиці.

Під час роботи на РРО щодо отримання чеку по коду товару з підрахунком здачі виявлено 100 % невиконання завдання Учасниками Конкурсу. Впоралися з завданням щодо отримання чеку по коду товару лише 50 % учнів. Завдання щодо анулювання останньої покупки виконав лише один Учасник (17 % від загальної кількості учнів).

Під час виконання завдання щодо надання консультації на обраний покупцем товар членами журі зазначено, що не всі Учасники добре обізнані з асортиментом товарів відомих фірм-виробників та їх товарознавчими характеристиками, учні мають недостатній словниковий запас професійної термінології та низький рівень навичок, спрямованих на забезпечення комунікації з покупцем, що негативно впливає на якісне обслуговування покупця.

Потребує осучаснення підхід педагогічних працівників до викладання предметів з даної професії (впровадження сучасних педагогічних та виробничих технологій в освітній процес) та забезпечення можливостей відпрацювання учнями всіх видів робіт на РРО різних типів, що обумовлено недостатнім рівнем умінь, які показали Учасники при виконанні роботи на РРО.

За результатами виконання завдання Учасниками щодо надання консультації на обраний покупцем товар членами журі рекомендовано педагогічним працівникам у процесі планування змісту уроків професійно-теоретичної та професійно-практичної підготовок розробляти завдання, спрямовані на розвиток комунікативних навичок учнів.

Отримані дані є підставою для глибокого аналізу стану викладання предметів професійно-теоретичної підготовки, які забезпечують теоретичне підґрунтя підготовки кваліфікованих робітників в закладах професійної (професійно-технічної) освіти Миколаївської області, рівня професійно-практичної підготовки здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти, їх готовності до майбутньої професійної діяльності.

На підставі спільного рішення оргкомітету та журі ІІ (обласного) етапу Конкурсу

НАКАЗУЮ:

1. Визнати переможцем та призерами ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти Миколаївської області з професії Продавець продовольчих товарів й нагородити дипломами департаменту освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації I, II та III ступенів таких учнів:

дипломом I ступеня – Семенова Максима, учня Державного навчального закладу «Южноукраїнський професійний ліцей»;

дипломом II ступеня – Олійник Анастасію, ученицю Миколаївського професійного ліцею торгівлі та ресторанного сервісу;

дипломом III ступеня – Панфілову Ганну, ученицю Арбузинського професійного аграрного ліцею.

2. Нагородити дипломами департаменту освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації учасників ІІ (обласного) етапу Конкурсу.

3. Нагородити грамотою департаменту освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації за високий рівень підготовки учня до Конкурсу Юрій Ірину Вікторівну, майстра виробничого навчання Державного навчального закладу «Южноукраїнський професійний ліцей».

4. Нагородити грамотою департаменту освіти і науки Миколаївської облдержадміністрації колектив Державного навчального закладу «Южноукраїнський професійний ліцей» (директор Невідомий С. В.) за високий рівень організації й проведення ІІ (обласного) етапу Конкурсу.

5. Преміювати в межах затвердженого фонду оплати праці на 2018 рік Невідомого С. В., директора Державного навчального закладу «Южноукраїнський професійний ліцей», за високий рівень організації й проведення ІІ (обласного) етапу Конкурсу в розмірі одного посадового окладу.

6. Рекомендувати директору Державного навчального закладу «Южноукраїнський професійний ліцей» Невідомому С. В. відзначити працівників підпорядкованого закладу, які були задіяні в організації та проведенні ІІ (обласного) етапу Конкурсу, та педагогічних працівників, які підготували переможця ІІ (обласного) етапу Конкурсу.

7. Директору Державного навчального закладу «Южноукраїнський професійний ліцей» Невідомому С. В.

1) забезпечити участь учня Семенова Максима у III етапі Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти Миколаївської області з професії Продавець продовольчих товарів, що проводитиметься на базі Державного навчального закладу «Южноукраїнський професійний ліцей» в терміни, визначені наказом Міністерства освіти і науки України;

2) призначити супроводжуючу особу і покласти на неї відповідальність за безпеку життя учня.

8. Директору Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області Шаповаловій Н. В. (за узгодженням):

1) підготувати та надіслати до 10 травня 2018 року до відділу наукового та навчально-методичного забезпечення змісту професійної освіти Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Міністерства освіти і науки України звіт про проведення ІІ (обласного) етапу Конкурсу та заявку на участь у III етапі Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти Миколаївської області з професії Продавець продовольчих товарів;

2) проаналізувати результати проведеного ІІ (обласного) етапу Конкурсу і розробити методичні рекомендації щодо підвищення рівня знань, умінь та навичок учнів;

3) забезпечити належний методичний супровід підготовки учня Семенова Максима до участі у III етапі Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності серед учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти Миколаївської області з професії Продавець продовольчих товарів.

9. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

Категорія: Накази | Додав: vaSKIN
Переглядів: 474 | Завантажень: 7