close

16:09
Методична служба: виклики та сучасні рішення

Умовою для якісної освітньої діяльності закладу професійної (професійно-технічної) освіти (далі – ЗП(ПТ)О) є підвищення професійного потенціалу педагогічного колективу, кожного педагогічного працівника. Підвищити професійний рівень педагогів можливо лише за умови інноваційного підходу в управлінні розвитком закладу, забезпеченні таких умов праці, які б сприяли самостійному й осмисленому навчанню, активізували й стимулювали допитливість, пізнавальні мотиви, підтримку ініціатив і починань педагогів. А провідником підвищення педагогічної майстерності освітян, філософом освітнього процесу у ЗП(ПТ)О є методист.

19 червня 2024 року заступники директорів з навчально-методичної роботи ЗП(ПТ)О та методисти в рамках проведення обласного семінару «Методична служба: виклики та сучасні рішення. Розвиток компетентностей методистів у контексті професійного стандарту «Методист закладу професійної (професійно-технічної) освіти» обговорювали шляхи підвищення якості виконання трудових функцій, удосконалення професійної майстерності педагогічних працівників, умови створення якісної внутрішньої системи забезпечення якості освіти.

Учасники семінару акцентували на сучасних підходах до планування та здійснення методичної роботи з врахуванням пріоритетів стратегічного плану діяльності Міністерства освіти і науки України до 2027 року «Освіта переможців», до організації роботи педагогічних працівників з розробки освітніх програм та підготовки навчально-методичних комплексів.

Приділена велика увага роботі педагогічної рада як колегіального органу управління закладом освіти, плануванню перспективних напрямів діяльності методичних (циклових, предметних) комісій на основі принципів цілепокладання, запитів та визначених потреб, координації їх діяльності щодо впровадження екологічного, гендерного та інклюзивного компонентів в освітній процес.

У рамках заходу методисти ділилися досвідом здійснення методичного супроводу професійного зростання педагогічних працівників, узагальнення та впровадження в освітній процес результатів інноваційних проєктів, наукових досліджень, позитивних педагогічних практик, популяризації та поширенню кращого досвіду роботи через участь у виставках, конференціях, вебінарах, фахових конкурсах на всеукраїнському та міжнародному рівнях.

Присутні окреслили шляхи реалізації використання цифрових технологій і ресурсів при організації цифрового освітнього середовище у ЗП(ПТ)О, повсякденному житті, комунікації, ознайомилися з інструментами штучного інтелекту, новими можливостями та перевагами застосування ШІ в освіті.

Учасники семінару обмінювалися ідеями й досвідом, обговорювали ті внутрішні зміни, які мають відбутися, щоб вони могли набути професійних компетентностей, без яких неможливо якісно виконувати трудові функції, особливо у повоєнний період. Під час спілкування панувала атмосфера довіри, поваги та цінування досвіду кожного.

НМЦ ПТО у Миколаївській області висловлює щиру подяку всім спікерам за високий рівень підготовки методичних матеріалів та якісний візуалізований супровід виступів.

Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 19 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0