19:43 Проведено чергове засідання навчально-методичної Ради | |
Координація науково та навчально-методичної роботи в Навчально-методичному центрі професійно-технічної освіти у Миколаївській області, прогнозування розвитку та оновлення змісту і форм організації навчально-виробничого процесу в закладах професійної (професійно-технічної) освіти регіону – пріоритетні завдання Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області (далі – НМЦ ПТО у Миколаївській області). Саме з метою реалізації завдань НМЦ ПТО у Миколаївській області та пошуку оптимальних шляхів щодо удосконалення методичної роботи в закладах професійної (професійно-технічної) освіти області 24 червня 2021 року відбулося чергове засідання навчально-методичної Ради при Навчально-методичному центрі професійно-технічної освіти у Миколаївській області (далі – Рада). Засідання Ради відбулося в онлайн режимі з використанням можливостей платформи Google – за допомогою сервісу відеотелефонного зв'язку Google Meet. Порядком денним засідання Ради було передбачено розгляд таких питань: 1. Про проблеми методичного менеджменту та шляхи їх розв’язання у закладах професійної (професійно-технічної) освіти (Арбузинський професійний аграрний ліцей). 2. Про результати апробації наочного посібника для учнів професійно-технічних навчальних закладів «Технологія приготування страв» (частина II) (проміжний етап апробації) (укладач: Мотрунько В. В., викладач Кривоозеського професійного аграрного ліцею). 3. Про тематику друкованих науково-, навчально-методичних матеріалів. 4. Інше 4.1. Про розгляд та визнання результатів навчання за програмами підвищення кваліфікації педагогічних працівників у суб'єктів освітньої діяльності, фізичних та юридичних осіб, що не мають ліцензії на підвищення кваліфікації або акредитованої освітньої програми, та результатів окремих видів діяльності методистів Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області як результатів підвищення кваліфікації (згідно з Порядком визнання результатів підвищення кваліфікації методистів Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області, затвердженого рішенням навчально-методичної Ради при Навчально-методичному центрі професійно-технічної освіти у Миколаївській області, протокол від 22.12.2020 № 3). До участі в засіданні долучилися члени Ради з числа працівників НМЦ ПТО у Миколаївській області та представників закладів професійної (професійно-технічної) освіти області, а саме: • Шаповалова Н. В., директор НМЦ ПТО у Миколаївській області, голова Ради (онлайн режим); • Савчук І. В., методист НМЦ ПТО у Миколаївській області, секретар Ради (онлайн режим); члени Ради: • Баранюк Т. О., методист Казанківського професійного аграрного ліцею (онлайн режим); • Василін В. В., методист НМЦ ПТО у Миколаївській області (онлайн режим); • Дячковська Л. К., методист НМЦ ПТО у Миколаївській області (онлайн режим; • Коваль Н. В., заступник директора Вищого професійного училища № 21 м. Миколаєва з навчально-методичної роботи (онлайн режим); • Лагутіна В. В., методист НМЦ ПТО у Миколаївській області (онлайн режим); • Матвійчук К. О., методист НМЦ ПТО у Миколаївській області (онлайн режим); • Мосієнко Т. С., заступник директора з навчально-методичної роботи Миколаївського професійного ліцею будівництва та сфери послуг (онлайн режим); • Панченя Н. Ю., методист НМЦ ПТО у Миколаївській області (онлайн режим); • Ромашевська Г. А., методист НМЦ ПТО у Миколаївській області (онлайн режим). Відсутні члени Ради: • Куликова Т. О., методист НМЦ ПТО у Миколаївській області. Попередньо з метою організованого та якісного проведення засідання Ради запрошено до участі слухачів, доповідачів та співдоповідачів: • з першого питання порядку денного представників Арбузинського професійного аграрного ліцею (онлайн режим); • з другого питання порядку денного укладача наочного посібника для учнів професійно-технічних навчальних закладів «Технологія приготування страв» (частина II) Мотрунько В. В., викладача Кривоозеського професійного аграрного ліцею, та представників закладів професійної (професійно-технічної) освіти області, які долучилися до апробації наочного посібника для учнів професійно-технічних навчальних закладів «Технологія приготування страв» (частина II) (укладач: Мотрунько В. В., викладач Кривоозеського професійного аграрного ліцею), а саме: Миколаївського професійного промислового ліцею, Миколаївського професійного ліцею будівництва та сфери послуг та Новоодеського професійного аграрного ліцею (онлайн режим). З першого питання порядку денного заслухано Петренко Ірину Михайлівну, методиста Арбузинського професійного аграрного ліцею, яка проаналізувала стан організації методичної роботи в освітньому закладі (проблем методичного менеджменту та шляхів їх розв’язання в Арбузинському професійному аграрному ліцеї) з огляду її бачення щодо здійснення цієї діяльності та висвітлення основних напрямків роботи (в онлайн режимі). За результатами самоаналізу та аналізу, здійсненого методистами НМЦ ПТО у Миколаївській області, прийнято колегіальне рішення членами Ради щодо визнання стану планування, організації та здійснення методичної роботи (методичного менеджменту) в Арбузинському професійному аграрному ліцеї в частині забезпечення результативності якості освіти на належному рівні. З першого питання порядку денного УХВАЛИЛИ: 1. Вважати методичну роботу в Арбузинському професійному аграрному ліцеї в частині забезпечення результативності якості освіти на належному рівні. 2. Рекомендувати ЗП(ПТ)О області забезпечити налагодження системної роботи, спрямованої на належний організаційно-методичний, консультаційний супровід та інформаційно-роз’яснювальну роботу в частині дотримання вимог до атестації педагогічних працівників, забезпечення передумов для підвищення якості професійної підготовки в закладах професійної (професійно-технічної) освіти області. 3. Рекомендувати ЗП(ПТ)О області при плануванні та організації роботи методичної комісії в частині удосконалення професійного ресурсу педагогічних працівників передбачити питання щодо проєктування траєкторії власного професійного розвитку через реалізацію права на самостійне обрання додаткових форм, видів, напрямів та суб’єктів надання освітніх послуг з підвищення кваліфікації (практичні аспекти застосування норм Постанови Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 800 «Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників»). З другого питання порядку денного заслухано Світлану Мазур, викладача предметів професійно-теоретичної підготовки з професій громадського харчування Миколаївського професійного промислового ліцею, Миколу Немченка, викладача предметів професійно-теоретичної підготовки з професій громадського харчування Новоодеського професійного аграрного ліцею, Наталю Гавриленко та Оксану Щербань, викладачів предметів професійно-теоретичної підготовки з професій громадського харчування Миколаївського професійного ліцею будівництва та сфери послуг, які детально проаналізували зміст наочного посібника для учнів професійно-технічних навчальних закладів «Технологія приготування страв» (частина II) за результатами проміжного етапу апробації. З другого питання порядку денного УХВАЛИЛИ: 1. Визнати результати апробації (проміжний етап апробації) наочного посібника для учнів професійно-технічних навчальних закладів «Технологія приготування страв» (частина II) (проміжний етап апробації) на належному рівні (укладач: Мотрунько В. В., викладач Кривоозеського професійного аграрного ліцею). 2. Доопрацювати зміст наочного посібника для учнів професійно-технічних навчальних закладів «Технологія приготування страв» (частина II) (укладач: Мотрунько В. В., викладач Кривоозеського професійного аграрного ліцею) (з урахуванням наданих пропозицій та зауважень за результатами проміжного етапу апробації). 3. Забезпечити організаційно-методичний супровід продовження апробації та аналізу роботи, а саме: наочного посібника для учнів професійно-технічних навчальних закладів «Технологія приготування страв» (частина II) (укладач: Мотрунько В. В., викладач Кривоозеського професійного аграрного ліцею) у ЗП(ПТ)О області. 4. Узагальнити висновки за результатами апробації та аналізу роботи, а саме: наочного посібника для учнів професійно-технічних навчальних закладів «Технологія приготування страв» (частина II) (укладач: Мотрунько В. В., викладач Кривоозеського професійного аграрного ліцею), та розглянути їх на засіданні навчально-методичної Ради Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області. 5. Рекомендувати розглянути можливість щодо доопрацювання змісту та оформлення роботи, а саме: наочного посібника для учнів професійно-технічних навчальних закладів «Технологія приготування страв» (частина II) (укладач: Мотрунько В. В., викладач Кривоозеського професійного аграрного ліцею), як електронний освітній ресурс (з урахуванням пропозицій, зауважень та ресурсних можливостей програмного забезпечення). З третього питання порядку денного УХВАЛИЛИ: 1. Посилити роботу методичних служб закладів професійної (професійно-технічної) освіти області з напрямку підготовки матеріалів викладачів та майстрів виробничого навчання, які надаються для публікації в обласному інформаційно-методичному журналі «Професіонал» (відповідно до вимог НМЦ ПТО у Миколаївській області). 2. Продовжити роботу щодо змістовного наповнення рубрики «Наші консультації», введеної до структури обласного інформаційно-методичного журналу «Професіонал». 3. Затвердити зміст обласного інформаційно-методичного журналу «Професіонал» № 1-2/2021; до друкованої версії журналу «Професіонал» № 1-2/2021 оформити диск. 4. Забезпечити організаційно-методичний супровід належної підготовки матеріалів, рецензування, оформлення журналу, друк та розповсюдження серед ЗП(ПТ)О області (електронна версія, за потребою). З четвертого питання порядку денного УХВАЛИЛИ: 1. Визнати результати навчання за програмами підвищення кваліфікації педагогічних працівників у суб'єктів освітньої діяльності, фізичних та юридичних осіб, що не мають ліцензії на підвищення кваліфікації або акредитованої освітньої програми, та результатів окремих видів діяльності методистів Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Миколаївській області як результатів підвищення кваліфікації, а саме: • Савчук Ірина Вікторівна (12 годин); • Василін Валерій Вікторович (12 годин); • Матвійчук Катерина Олександрівна (12 годин); • Шаповалова Наталія Віталіївна (12 годин); • Лагутіна Валентина Володимирівна (12 годин). За результатами засідання Ради ухвалено рішення, вироблено пропозиції та рекомендації щодо удосконалення роботи з даних напрямків діяльності. | |
|