close

10:21
Сучасні підходи до організації освітнього процесу обговорили педагоги ЗП(ПТ)О області

31 травня 2024 року Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Миколаївській області проведено онлайн-засідання методичного об’єднання викладачів та майстрів виробничого навчання закладів професійної (професійно-технічної) освіти області, які здійснюють підготовку кваліфікованих робітників з професій сфери торгівлі та професії «Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу», з теми «Сучасні підходи до організації освітнього процесу в умовах інтеграції в європейський освітній простір: від викликів до можливостей».

Обласний захід реалізовано в дистанційному форматі (синхронний режим) з використанням можливостей платформи Google – за допомогою сервісу відеотелефонного зв'язку Google Meet.

З метою забезпечення психолого-педагогічного супроводу заходу Сомик Анастасія Сергіївна, практичний психолог Арбузинського професійного аграрного ліцею, окреслила передумови психічного здоров’я здобувачів освіти як основи щасливого життя та благополуччя саме через розвиток резильєнтності/стресостійкості на уроках, що передбачає роботу над світоглядом здобувачів освіти, зокрема, над їх мисленням, через трансляцію думки, що помилки – це невід’ємна частина освітнього процесу, табу на виховання залякуваннями та зовнішньою мотивацією, похвалу зусиль та цілеспрямованості, а не таланту, віру у своїх учнів.

У контексті впливу атмосфери в закладі освіти на емоційний стан учнів наголошено на важливості піклування кожного педагога про себе та пошуку власних ресурсів стійкості та життєвої енергії через особистісні сенси, рефлексію, трансформацію своєї діяльності шляхом адаптації практик навчання та викладання, аби зробити їх більш релевантними, ефективними та комфортними в теперішніх умовах, інвестування у професійні та особисті стосунки, пошук часу для відпочинку, визначення та використання ресурсів для відновлення, окреслення пріоритетів та чітких цілей, похвалу та винагороду для себе.

Насамкінець учасники заходу активно долучилися до тренінгової активності «Яке Ви джерело світла».

З метою реалізації мети заходу та забезпечення інформаційно-методичного супроводу заходу Савчук Ірина Вікторівна, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області, ознайомила учасників зі стратегічними пріоритетами Міністерства освіти і науки України до 2027 року, акцентувавши увагу на пріоритеті № 4 «Трансформація професійної освіти».

Окреслено шляхи реалізації ключової ініціативи «Адаптація та осучаснення освітніх програм» на прикладі включення в зміст робочих навчальних програм окремих елементів екологізації, спрямованих на формування екологічної грамотності та розвиток «зелених» компетентностей у здобувачів освіти (екологічний компонент), впровадження інклюзивного та гендерного компоненту в освітню діяльність як складової реалізації державної політики в контексті євроінтеграції.

Педагоги ЗП(ПТ)О області поділилися досвідом щодо сучасних підходів до організації освітнього процесу через подолання викликів, які в результаті стали можливостями для саморозвитку.

Кулєш Надія Володимирівна, майстер виробничого навчання Арбузинського професійного аграрного ліцею, поділилася досвідом роботи щодо застосування інноваційних педагогічних технологій для формування основних професійних компетентностей здобувачів освіти ЗП(ПТ)О з професії «Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу».

Балобанова Ірина Сергіївна, викладач, та Кулєш Надія Володимирівна, майстер виробничого навчання Арбузинського професійного аграрного ліцею, ознайомили учасників з досвідом організації професійного навчання дорослого населення за програмою короткострокових навчальних курсів з опанування часткових професійних кваліфікацій з професії «Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу», зокрема таких як дослідження кормів, молока і молочних продуктів, організованих за сприяння Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні в межах Програми із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Уряду Данії.

Мазуренко Наталія Анатоліївна, викладач Арбузинського професійного аграрного ліцею, з метою демонстрації результатів самоосвітньої діяльності, презентувала розроблений персональний веб-сайт та його змістову компоненту.

Кулєш Василь Юрійович, викладач Арбузинського професійного аграрного ліцею, розкрив можливості використання інструментів табличного процесора Excel для автоматизованого аналізу успішності здобувачів освіти з метою моніторингу набутих професійних компетентностей здобувачів освіти.

Коваль Валерія Сергіївна, майстер виробничого навчання, викладач ЗП(ПТ)О «Новоодеський професійний коледж», поділилася досвідом впровадження державного освітнього стандарту в освітній процес на підготовчому етапі при розробці освітніх програм як першооснови в системі забезпечення передумов для формування в здобувачів освіти результатів навчання, основаних на загальних, ключових та професійних компетентностях відповідно до державного освітнього стандарту з професії 4211 «Контролер-касир», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 21.08.2023 № 1017.

Савченко Олена Іванівна, викладач державного навчального закладу «Первомайський професійний промисловий ліцей», окреслила підходи до проєктування практико-орієнтованого змісту освіти з врахуванням можливостей для реалізації під час освітньої діяльності наскрізної інтеграції концептуальних засад національно-патріотичного виховання в освітньому процесі як передумови в комплексній системі формування свідомого громадянина-патріота на національних та європейських цінностях.

НМЦ ПТО у Миколаївській області висловлює щиру подяку всім спікерам за професійний підхід до підготовки змісту матеріалів, презентованих під час заходу, та якісний візуалізований супровід виступів, що значно спрощує сприйняття, оскільки добре структурована інформація легше усвідомлюється і швидше аналізується, а отже, дозволяє ефективніше приймати важливі рішення на будь-якому рівні.

Бажаємо успіхів та ресурсного наповнення від результатів власної діяльності! Сподіваємося, що отриманий досвід стане цінним ресурсом в подальшій професійній діяльності.

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ! ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!!!

Методист НМЦ ПТО у Миколаївській області Ірина САВЧУК
Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 38 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0