close

17:46
Від екології природи – до екології душі

08 жовтня 2024 року Навчально-методичним центром професійно-технічної освіти у Миколаївській області проведено онлайн-засідання обласної методичної секції викладачів фізики і астрономії закладів професійної (професійно-технічної) освіти області «Формування екологічної грамотності здобувачів освіти. Розвиток «зелених» компетентностей та «зелених» навичок під час вивчення природничих дисциплін».

У ході зустрічі учасники мали змогу обговорити прийоми та способи залучення штучного інтелекту (ШІ) на різних етапах – від підготовки до уроку до виконання домашніх завдань, ознайомитися з досвідом використання ШІ при створенні планів занять та персоналізованих навчальних матеріалів, сфокусованих на конкретних темах і навичках, які потребують покращення, при формуванні індивідуальних освітніх траєкторій кожного здобувача освіти.

Викладачі переконалися, що завдяки штучному інтелекту можна отримати доступ до потужних інструментів, які дозволять оптимізувати свою роботу та створювати інноваційний, захопливий та якісний контент для своїх учнів.

Велика увага приділена розвитку екологічної свідомості здобувачів освіти інструментами фізики, формуванню екологічної компетентності через усвідомлення основ екологічного природокористування, екологічної грамотності та здорового способу життя, дотримання екологічних норм у професійній діяльності та побуті, правил природоохоронної поведінки, навичок раціонального використання енергоресурсів.

Присутні акцентували увагу на реальних проблемах України, пов’язаних зі зменшенням виробництва енергії; ділилися досвідом роботи з екологізації програми з фізики через розширення соціокультурного компонента змісту освіти питаннями, пов’язаними з енергоефективністю й енергоетикетом, відповідальним споживанням, зокрема в побуті.

Учасники заходу презентували навчальні проєкти спеціально розробленої тематики щодо раціонального використання енергії та організації досліджень власних звичок, стилю життя, що пов’язано з користуванням електричними приладами; компетентнісно орієнтовані завдання, які інтегрують зміст різних освітніх галузей.

Проведений майстер-клас акцентував увагу на проблемах компетентнісного підходу в процесі реалізації наскрізних змістових ліній, долучив учасників до конструювання завдань з фізики компетентнісного спрямування.

НМЦ ПТО у Миколаївській області висловлює щиру подяку всім спікерам за професійний підхід до підготовки матеріалів та якісний візуалізований супровід виступів.

Разом до перемоги! Все буде Україна!!!

Категорія: Обласні заходи для пед.працівників | Переглядів: 19 | Додав: vaSKIN | Рейтинг: 0.0/0